Advertentie

Britse bank Barclays wil fusie aangaan met ABN Amro

(afp) - De Britse bank Barclays heeft aan de Nederlandse bank ABN Amro voorgesteld een fusie aan te gaan, schrijven twee Britse zondagskranten, The Sunday Telegraph en The Sunday Times. De fusie creëert een bedrijf dat 116 miljard euro waard is en meteen de op twee na grootste bank ter wereld wordt na het Britse HSBC en de Amerikaanse Citibank. 'De overnamegesprekken zijn nog erg pril', preciseert The Sunday Telegraph.

(Foto: Belga)

De twee banken zouden samen 47 miljoen klanten tellen en stellen 220.000 mensen tewerk. Barclays is in 50 landen actief; ABN Amro in 53 landen. Het gaat om een van de grootste bankenfusies uit de recente geschiedenis. De sector consolideert in een hoog tempo. Doorgaans worden kleinere regionale banken overgenomen door mastodonten. Barclays en ABN Amro behoren beide tot de top in Europa en tot de top drie in hun land. De twee bedrijven zijn gelijkwaardig. Barclays heeft een beurskapitalisatie van 47 miljard pond (68,5 miljard euro) en ABN Amro van 36 miljard pond (52,5 miljard euro).

Geen verrassing

Het fusievoorstel is voor bankwaarnemers geen verrassing. Twee jaar geleden vonden al ernstige gesprekken plaats. Die onderhandelingen sprongen toen af omdat de topman van ABN Amro, Rijkman Groenink, zijn autonomie niet wou prijsgeven. Maar ook dit jaar is er een licht gemor bij de aandeelhouders merkbaar. Het Britse investeringsfonds The Children's Investment Fund (TCI) met ruim 1 procent van ABN Amro in handen, liet in februari dit jaar verstaan dat het aandeel ondergewaardeerd is. Bij de visie van het TCI-Fund, sloot zich ook het Toscafund aan. Beide zien heil in een opsplitsing van de bank. De onderdelen zouden meer waard zijn dan het geheel.

Barclays zou zich bij de top van ABN Amro aanbieden als de ideale partner of als een soort witte ridder die de Amsterdamse bank van zijn plaaggeesten kan verlossen, schrijven de twee Britse zondagskranten. Barclays zou vooral geïnteresseerd zijn in de Aziatische activa van ABN Amro en ook in de zakenbank van de Nederlandse groep in Engeland.

Meer kandidaten

Nederlandse bankspecialisten stellen dat Barclays lang niet de enige bank is die recentelijk zijn interesse voor ABN Amro heeft laten blijken. Ook ING, het Franse BNP Paribas en het Spaanse BBVA zouden een voorstel hebben gedaan nadat aandeelhouder TCI had gezegd dat het aandeel ABN Amro sterk ondergewaardeerd is. TCI is niet de eerste de beste aandeelhouder. Het fonds lag ook al aan de basis van de mislukking van de overname van de London Stock Exchange door de Duitse beurs.

De meeste van die kandidaat-overnemers mikken op een opdeling van de Nederlandse bank. Barclays zou in dit verhaal als een witte ridder fungeren om een pure uitverkoop van activa te vermijden. Barclays steekt sinds enkele jaren zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Al in 2005 zei voorzitter Bob Diamond, dat het tot de top-5 van de banken in de wereld wou behoren. Sindsdien heeft de bank zich vooral buiten Groot-Brittannië ontwikkeld. In 2006 was al de helft van de winst van Barclays buiten Groot-Brittannië afkomstig tegen slechts een vierde in 2004. Vorige maand nog sloot de huidige gedelegeerd bestuurder, John Varley, overnames niet uit om die ambitieuze groeidoelstelling te halen. Barclays is momenteel de nummer drie in Engeland, maar kent wel de sterkste groei.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud