Advertentie

Britse fondsen moeten stemgedrag verantwoorden

De Britse regering wil de vermogensbeheerders verplichten hun stemgedrag op algemene vergaderingen te verantwoorden.

(tijd) Voor elk aandeel die het fonds in portefeuille heeft, moet de beheerder uit te doeken doen hoe hij op de algemene vergadering heeft gestemd. Als het fonds zijn stemrecht niet heeft gebruikt, moet hij uitleggen waarom.

'We moeten de aandeelhouders verplichten hun stemgedrag toe te lichten. Dat zal bijdragen tot efficiëntere investeringen en een hogere productivititeit in het Verenigd Koninkrijk', zegt Ed Balls, de economische adviseur van minister van Financiën Gordon Brown. Balls hoopt dat de nieuwe gedragscode tegen de zomer een feit zal zijn.

De Britse sector van beleggingsfondsen is huiverachtig voor de 'voting disclosure'. De fondsen vrezen achterna gejaagd te worden door lobbygroepen of de media wanneer ze op een algemene vergadering een bepaald standpunt hebben ingenomen. De ervaring in de VS leert echter dat beheerders slechts in uitzonderlijke gevallen hier hinder van ondervinden.

In mei vorig jaar blokkeerde de House of Lords, het Britse hogerhuis, nog de verplichte toelichting van het stemgedrag. De regering kan nu toch zijn wil doordrukken.

Het VK speelt in Europa een voortrekkersrol in de financiële regelgeving. De Europese MiFID-regels over de handel in financiële instrumenten bijvoorbeeld, die vanaf november van kracht worden, zijn op Britse leest geschoeid. In de verre toekomst zullen dus misschien ook de Belgische vermogensbeheerders hun stemgedrag moeten verantwoorden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud