Britse pers rekent nog steeds op bod Barclays

Het Britse Barclays is er niet in geslaagd binnen de exclusiviteitsperiode, die vrijdag om middernacht afliep, een bod uit te brengen op ABN AMRO. Toch ging de Britse zondagspers er gisteren nog steeds van uit dat Barclays vanochtend een bod uitbrengt van minimaal 36 euro per aandeel. Het wordt hoe dan ook een belangrijke dag in de overnamestrijd. Vandaag vindt de eerste afspraak plaats tussen ABN AMRO en het consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander.

(tijd) Barclays en ABN AMRO zouden volgens de Britse pers nog steeds vorderingen boeken in hun besprekingen. Over het belangrijkste punt, de overnameprijs, kwamen beide partijen evenwel niet voor vrijdagnacht tot overeenstemming. Vandaag moet er voor de opening van de beurzen meer duidelijkheid komen.

Barclays voert al sinds 19 maart exclusieve gesprekken met ABN AMRO. Die periode liep normaal vorige woensdag af, maar werd verlengd tot vrijdag. Als er morgen voor de beursopening geen bod is, dreigt Barclays in de rol van achtervolger terecht te komen door het geplande gesprek tussen ABN AMRO en het consortium van drie banken. Barclays zou dat niet willen laten gebeuren. Volgens The Observer is Barclays bereid voor de opening van de beurs 36 euro per aandeel van ABN AMRO te bieden. The Independent meende te weten dat Barclays zelfs boven 36 euro kan gaan. Maar dat blijft minder dan de 40 euro per aandeel, die het consortium mogelijk zou bieden.

Royal Bank of Scotland

The Sunday Times meldde gisteren dat de Royal Bank of Scotland niet langer samen met het Belgische Fortis en het Spaanse Santander een bod zou uitbrengen, maar dat in eerste instantie alleen zou doen. Een gezamenlijk bod zou te gecompliceerd zijn. Fortis en Santander zouden weliswaar geïnteresseerd blijven en RBS financieel steunen. Fortis-woordvoerder Wilfried Remans verklaarde in een reactie aan het persbureau Belga dat fundamenteel niets veranderd is. 'ABN AMRO praat maandag zoals gepland met het consortium van drie', stelde hij. Een woordvoerder van RBS verklaarde volgens Remans hetzelfde.

Het wordt in elk geval een cruciale week in de strijd om ABN AMRO. Vandaag moet tijdens een eerste gesprek tussen ABN AMRO en het consortium al duidelijk worden hoe groot de bereidheid aan beide kanten van de tafel is. Bijzonder belangrijk wordt donderdag. Zowel ABN AMRO als Barclays houdt op die dag zijn aandeelhoudersvergadering. De aandeelhouders van ABN AMRO kunnen zich dan uitspreken over de toekomst van de groep. Bij Barclays moet duidelijk worden welke prijs voor de eigen aandeelhouders aanvaardbaar is.

Volgens de Britse toezichthouder Financial Services Authority (FSA) in de Financial Times moet het eventuele fusiebedrijf van Barclays en ABN AMRO onder Brits toezicht komen. Het zwaartepunt van het fusiebedrijf zou immers in Groot-Brittannië komen te liggen. Dat het hoofdkantoor in Amsterdam komt, is volgens de FSA niet van belang. De woordvoerder van de Nederlandsche Bank (NB) stelt dat het nog te vroeg is daarover uitspraken te doen.

PLU

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud