Canadese brouwer Sleeman in Japanse handen

De Japanse brouwerijgroep Sapporo sloot een akkoord over de overname van de Canadese brouwer Sleeman. Dat maakten beide bedrijven bekend. Sapporo betaalt 400 miljoen Canadese dollar (279,5 miljoen euro) voor Sleeman Breweries. Volgens de Canadese pers had het Belgische bierconcern InBev ook belangstelling voor de overname, net als het Amerikaanse Molson Coors en Grolsch uit Nederland.

(tijd/reuters) - De Japanse brouwerijgroep Sapporo sloot een akkoord over de overname van de Canadese brouwer Sleeman. Dat maakten beide bedrijven bekend. Sapporo betaalt 400 miljoen Canadese dollar (279,5 miljoen euro) voor Sleeman Breweries. Volgens de Canadese pers had het Belgische bierconcern InBev ook belangstelling voor de overname, net als het Amerikaanse Molson Coors en Grolsch uit Nederland.

Sleeman is de derde grootste bierproducent van Canada. Maar met zijn marktaandeel van ongeveer 7 procent blijft Sleeman ver achter bij de twee grote jongens, InBev-onderdeel Labatt en Molson Coors. Labatt en Molson Coors controleren samen zowat 83 procent van de Canadese biermarkt. Labatt is met 41 procent marktaandeel net iets kleiner dan Molson Coors.

Het kleine Sleeman heeft het moeilijk en maakte in mei bekend dat het een financieel adviseur inschakelde om zijn 'strategische opties' te onderzoeken. Dat betekent vaak dat een bedrijf in de etalage belandt. Meteen dook op de beurs van Toronto het gerucht op dat InBev zijn oog had laten vallen op Sleeman. Het is echter niet duidelijk of InBev ook een bod uitbracht. Het bedrijf wou geen commentaar kwijt over het dossier. In elk geval leidde de biedprocedure die Sleeman opzette tot de Japanse overwinning. Sapporo legt 17,50 Canadese dollar per aandeel op tafel. Dat is de helft meer dan wat Sleeman in mei waard was, vlak voor het bedrijf bekendmaakte dat het een koper zocht. De biedprijs is inclusief de overname van schuld.

De belangstelling van Sapporo voor Sleeman is geen verrassing. Sleeman brouwt al onder licentie Sapporo-bier. Het verdeelt ook enkele andere bekende merken zoals Grolsch, Guinness en Pilsner Urquell. Zelf brouwt het regionale en enkele nationale bieren zoals Cream Ale en Honey Brown Lager. Slechts een beperkt deel van de productie wordt uitgevoerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud