China belooft aanpak handelsoverschot

China beloofde zaterdag zijn enorme handelsoverschot aan te zullen pakken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de G7, de zeven rijkste industrielanden, hadden China daartoe opgeroepen.

IMF-topman Rodrigo de Rato (foto: Belga)

(afp) - 'Een van de belangrijkste doelstellingen' van de Chinese regering voor 2007 'is het verminderen van de externe onevenwichtigheden' in de Chinese economie, liet Hu Xiaolian, de nummer twee van de Chinese centrale bank, tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF weten. 'Er zullen belangrijke maatregelen worden genomen om de import te doen stijgen en de steun aan de export en de investeringen te verlagen om zo een evenwicht te verkrijgen', luidde het.

China boekt een gigantisch handelsoverschot. In het eerste kwartaal bedroeg het 46,44 miljard dollar (34,4 miljard euro) tegenover 23,3 miljard in de eerste drie maanden van 2006. Het enorme surplus hangt samen met de zwakke yuan, waardoor de Chinese producten internationaal erg goedkoop zijn.

Meerdere landen, aangevoerd door de VS, beschuldigen China ervan de yuan kunstmatig laag te houden om de uitvoer aan te wakkeren. De G7 (VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië) riepen China vrijdag op actie te ondernemen tegen de lage koers van de yuan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud