China tegen strengere IMF-controle op wisselkoers

(tijd/bloomberg) - Het voorstel van de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson om van controle op wisselkoersen een van de hoofdtaken van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te maken, stuit op kritiek van de Japanse en Chinese overheid. Paulson wil dat het IMF meer slagkracht krijgt om te vermijden dat 'ongelijke wisselkoersen' voor een onevenwicht in het handelsverkeer zorgen. China en Japan waarschuwen ervoor dat het IMF met een dergelijke aanpak 'een verkeerd signaal naar de markten zou sturen'.

De vraag om een strenger wisselkoersbeleid bij het IMF is niet nieuw. De Verenigde Staten vragen al langer dat het IMF er mee voor zorgt dat nationale overheden minder greep hebben op hun munt. De VS storen zich vooral aan het monetaire beleid van een aantal Aziatische landen. China zou bijvoorbeeld zijn nationale munt, de yuan, opzettelijk laag houden om de export te stimuleren. Dat is volgens de Amerikaanse regering ook een van de belangrijke redenen waarom het tekort op de Amerikaanse handelsbalans tot een recordpeil is gestegen. Paulson, die voor de eerste keer deelnam aan een IMF-top sinds hij in juli de eed aflegde als minister van Financiën, vindt dat het IMF voor elk land een duidelijke omschrijving moet geven van wat het 'aanvaardbare monetaire beleid' moet zijn.

Verkeerd signaal

China en Japan reageerden negatief op Paulsons voorstel. Beide landen willen niet dat het IMF de kans krijgt een bepaalde regering de schuld te geven voor ongelijkheden in het handelsverkeer. 'Door zich bezig te houden met dergelijke regelgeving dreigt het IMF zijn belangrijkste doelstellingen uit het oog te verliezen', waarschuwt Zhou Xiaochuan, de gouverneur van de Chinese nationale bank.

'De onevenwichten van de wereldhandel kunnen trouwens niet alleen worden weggewerkt door monetaire maatregels', merkt de gouverneur van de Japanse nationale bank Toshihiko Fukui op. Fukui meent voorts dat een strenger mandaat van het IMF voor het wisselkoersbeleid er alleen voor zou zorgen dat men een bepaald land of regio in het vizier neemt. 'En daarmee zou men een verkeerd signaal uitsturen naar de markt.'

Ook in Europa stelt men zich vragen bij een strengere IMF-controle op de wisselkoersen. Volgens de Franse minister van Financiën, Thierry Breton, moet in het voorstel meer rekening worden gehouden met de steeds belangrijker rol die de ontluikende markten spelen in de wereldhandel. Zijn Spaanse tegenhanger, Pedro Solbes, merkt op dat het IMF zich in een 'methodologisch grijze zone' bevindt als het zich wil bezighouden met het vastleggen van renteniveaus.

PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud