Advertentie

China verhoogt rente voor derde keer in elf maanden

(bloomberg/afp) - De Chinese centrale bank heeft gisteren haar rentetarieven voor de derde keer in elf maanden opgetrokken. De renteverhoging, die zaterdag werd aangekondigd op de website van de bank, is bedoeld om de forse economische groei wat af te remmen.

Het rentetarief voor leningen met een looptijd van een jaar stijgt van 6,12 tot 6,39 procent. De rente op depositorekeningen gaat van 2,52 procent naar 2,79 procent.

Twee evoluties liggen aan de basis van de ingreep van de centrale bank: de groei van de kredietverlening en de geldhoeveelheid. Die laatste is recentelijk opnieuw versneld door de beresterke economische groei van het land en de onevenwichtige handels- en betalingsbalansen die daarmee gepaard gaan. Door de gigantische uitvoer stromen enorme deviezen China binnen, die tegen een hoog tempo geherinvesteerd worden. Het Chinese handelsoverschot steeg in februari tot een omgerekend bedrag van 23,8 miljard dollar. Dat is negen keer meer dan een jaar eerder en het tweede hoogste cijfer ooit. De massale instroom van geld houdt grote gevaren in, gaande van een oververhitting van de vastgoedmarkt tot een zeepbel op de beurzen. De crash op de beurs van Shanghai van drie weken geleden ligt nog vers in het geheugen.

Een tweede reden voor de aanpassing van het rentebeleid is de inflatie. In februari kwam de inflatie op jaarbasis uit op 2,7 procent, dicht in de buurt van het streefcijfer van 3 procent. In januari bedroeg de inflatie nog 2,2 procent.

Op een persconferentie in Peking zei premier Wen Jiabao zaterdag dat de economische expansie van China onstabiel is en onhoudbaar vanuit het milieu-oogpunt. 'De groei van de Chinese investeringen is te hoog, de groei van kredieten is te snel, er zijn overtollige liquiditeiten en de handel en internationale betalingen zijn erg onevenwichtig', betoogde hij. Bovendien hebben problemen als energie-efficiëntie en milieubescherming nog geen passende oplossing gekregen.

Grote handelspartners van China als Europa en de Verenigde Staten dringen er al geruime tijd op aan dat gouverneur Zhou Xiaochuan van de centrale bank de yuan sneller zou laten stijgen. Op die manier zou de Chinese export duurder worden en de economie wat kunnen afkoelen.

De huidige renteverhoging is de derde sinds april 2006. In augustus vorig jaar greep de Chinese bank opnieuw in, nadat over het eerste halfjaar een economische groei van 11 procent was opgetekend. Vorige maand gelastte de centrale bank de andere banken van het land voor de vijfde keer in acht maanden meer geld opzij te zetten, teneinde de geldhoeveelheid in omloop te verminderen.

Economen gaan ervan uit dat er dit jaar nog twee renteverhogingen volgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud