Chinees megacontract voor kernreactoren gaat naar VS

(bloomberg) - Het Amerikaanse Westinghouse gaat vier kernreactoren bouwen in China. Het gaat om het grootste internationale contract ooit voor de bouw van kernreactoren. De deal is ook politiek van belang om de gespannen handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en China te verbeteren.

De Amerikaanse minister van Energie, Samuel Bodman en het hoofd van China's Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie Ma Kai (foto: Belga)

De Amerikaanse minister van Energie, Samuel Bodman, ondertekende het akkoord vorig weekend in Peking met Ma Kai, het hoofd van China's Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Daarmee komt een einde aan een lange periode van onderhandelingen en lobbying, die begon toen Peking in februari 2005 een lijstje met drie kanshebbers op het contract bekendmaakte. Behalve Westinghouse stonden ook het Franse Areva en het Russische AtomStroyExport op die lijst. De bouw van de reactoren start begin volgend jaar. In 2013 moeten ze operationeel zijn.

Het contract is 5,3 miljard dollar (4 miljard euro) waard en doet Westinhouse, dat in oktober in handen kwam van het Japanse Toshiba, al dromen van nog meer Chinese contracten. China moet tegen 2020 nog 26 reactoren bouwen om 4 procent van zijn stroom uit kernenergie te kunnen putten. Nu komt maar 2,3 procent van de stroomvoorziening uit nucleaire energie. Met die overschakeling wil China niet alleen minder gebruikmaken van het vervuilende steenkool, maar ook minder afhankelijk worden van de invoer van olie en steenkool.

Het contract is ook politiek van belang. De handelsbetrekkkingen tussen Peking en Washington zijn gespannen omdat de Amerikanen eisen dat China zijn handelsoverschot met de VS terugschroeft. Volgens minister Bodman is het contract goed voor 5.500 jobs in de VS.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud