Chinese economie groeit steeds sneller

De Chinese economie groeit steeds sneller, hoewel de centrale bank de groei probeert af te remmen. Dat zal wellicht morgen blijken, als China zijn groeicijfers voor het tweede kwartaal publiceert.

(tijd) Economen verwachten een groei van liefst 10,4 procent jaar op jaar, tegenover 10,3 procent in het eerste kwartaal. Ze zijn bezorgd over de versnellende en onevenwichtige expansie. De zeer hoge groei is vooral te danken aan de investeringen, die in het eerste halfjaar met ruim 30 procent toenamen. Daardoor dreigt overcapaciteit in verscheidene sectoren.

De overheid nam al verscheidene maatregelen om de groei af te remmen. De centrale bank trok in april haar basisrente op van 5,58 tot 5,85 procent. Begin juli verhoogde ze de reserveverplichtingen voor de banken om de kredietverlening te drukken. De hoge groeicijfers van deze week kunnen leiden tot nieuwe ingrepen. Ze zullen wellicht ook de druk van het Westen op Peking vergroten om de yuan sneller te laten stijgen. De munt steeg slechts met 1,5 procent tegenover de dollar sinds beide werden losgekoppeld bijna een jaar geleden.

TECHNOLOGIE

De financiƫle markten kijken voorts uit naar de toespraak van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Bernanke licht woensdag in het Congres het halfjaarlijks rapport over het monetair beleid toe. De grote vraag is of de Fed op 8 augustus voor de 18de keer op rij de rente zal verhogen. De cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en consumptieprijzen en vooral de uiteenzetting van Bernanke kunnen daarover enige duidelijkheid brengen.

Op bedrijfseconomisch vlak komt het resultatenseizoen goed op gang. Daarbij komt een pak invloedrijke technologiebedrijven met cijfers aandraven. Maandagmorgen bijt in Europa de Nederlandse elektronicareus Philips de spits af, gevolgd door de chipspecialist ASML op woensdag, de Finse mobiloonproducent Nokia op donderdag en de Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson op vrijdag. In de Verenigde Staten zijn er in de technologiebranche kwartaalresultaten van IBM en Yahoo! (dinsdag), Apple, Intel en eBay (woensdag) en Google (donderdag). Beleggers krijgen ook inzage in de gang van zaken in de Amerikaanse financiƫle sector, met de resultaten van Citigroup (maandag), Merrill Lynch (dinsdag) en Bank of America en J.P. Morgan Chase (woensdag). WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud