Chirac stelt zich niet meer kandidaat

De Franse president, Jacques Chirac, kondigde gisteravond tijdens een televisietoespraak officieel aan dat hij geen nieuwe ambtstermijn nastreeft.

(tijd) Chirac sprak tijdens zijn toespraak geen voorkeur uit voor een van de presidentskandidaten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van april en mei. Volgens de presidentskandidaat van het rechtse UMP, Nicolas Sarkozy, zal hij dat over enkele dagen doen. De centrumrechtse kandidaat voor het presidentschap, Francois Bayrou, is er zeker van dat Chirac zijn steun zal uitspreken voor Sarkozy. Die zei zeer vereerd te zijn mocht hij Chiracs zegen krijgen.

De 74-jarige Chirac sprak zich in zijn boodschap aan het Franse volk uit tegen elke vorm van extremisme en benadrukte het belang van de eenheid. Hij spoorde zijn landgenoten aan tot meer zelfvertrouwen en bezwoer de Fransen geen angst te hebben voor de ontwikkelingen op wereldvlak. De Franse president benadrukte bovendien het belang van de verdere uitbouw van de Europese constructie en wees op de verantwoordelijkheid van Frankrijk wat het behoud van de wereldvrede betreft. Daarbij benadrukte hij opnieuw het belang van tolerantie en dialoog. Ook besteedde hij aandacht aan de ecologische uitdagingen naar de toekomst toe.

40 jaar actief

Chirac is reeds twaalf jaar staatshoofd en uit peilingen blijkt dat drie vierde van de Fransen niet gewonnen was voor een nieuwe kandidatuur van Chirac. Het huidige mandaat van Chirac loopt af op 16 mei om middernacht. Jacques Chirac is al 40 jaar actief in de Franse politiek. Hij werd op 35-jarige leeftijd staatssecretaris onder president Charles de Gaulle. Later werd hij twee keer premier en was hij 18 jaar lang burgemeester van Parijs. Hij stelde zich voor het eerst kandidaat voor het presidentiële ambt in 1981 en nog eens in 1988, maar moest toen nog de duimen leggen. In 1995 mocht hij wel zijn intrek nemen in het Elysée, als opvolger van de socialist François Mitterrand. In 2002 werd hij herkozen met 82 procent van de stemmen. Zijn tegenstander was toen de extreemrechtse kandidaat Jean Marie Le Pen.

Peiling

Le Pen wil opnieuw een gooi doen naar het presidentschap maar komt in de peilingen nauwelijks nog aan bod. Volgens de peilingen zet de centrumrechtste presidentskandidaat, François Bayrou, zijn opmars voort. Een peiling voor le Journal du Dimanche plaatst hem inmiddels op gelijke hoogte met de socialistische presidentskandidate, Ségolène Royal. Beiden kunnen in de eerste ronde op 22 april rekenen op 23 procent van de stemmen. De Franse socialisten beginnen ernstig rekening te houden met de uitschakeling van hun kandidate tijdens de eerste ronde. Minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, blijft aan de leiding met 28 procent. De extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen staat op de vierde plaats met slechts 13 procent.

Ook volgens een opiniepeiling van Ipsos/Dell staat Le Pen op de vierde plaats (12,5%) en Sarkozy op nummer één (31%). Die peiling bevestigt de inhaalbeweging van Bayrou ten opzichte van Royal. De socialistische kandidate staat volgens die rondvraag op nummer twee met 25,5 procent. Bayrou op drie met 21,5 procent. Deze peiling voorspelt een zege voor Sarkozy tijdens de tweede ronde op 6 mei met 53,5 procent tegenover Sélogène Royal, die 46,5 procent van de stemmen krijgt.

Sarkozy verdigde gisteren opnieuw zijn plan om een ministerie van Immigratie en Nationale identiteit in het leven te roepen. Die plannen hebben de voorbije dagen al heel wat electoraal stof doen opwaaien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud