Cogeco niet langer kandidaat-koper Waalse kabel

(tijd) - De Canadese kabeltelevisiegroep Cogeco heeft zich teruggetrokken als kandidaat-overnemer van acht Waalse kabelbedrijven. Dat zeggen meerdere bronnen in de sector. Het forfait van Cogeco doet de kansen stijgen voor Telenet, een van de drie overblijvende partijen.

De acht Waalse kabelmaatschappijen, met samen bijna 700.000 klanten, zijn in handen van de gemeenten en Electrabel. Ze staan al een tijd in de etalage. De partner die ze zoeken moet hen helpen bij de uitbouw van breedbandinternet en de introductie van nieuwe diensten zoals digitale tv en telefonie.

De zoektocht belandt in de finale fase. Over een week moeten de kandidaten die naar de tweede ronde mochten hun dossier voorstellen. Begin juni wordt hun bindend bod verwacht en tegen midden volgende maand moet de nieuwe partner gekozen zijn.

Aanvankelijk stonden maar drie namen op de shortlist: Telenet, de Luxemburgse kabelgroep Altice en het Canadese Cogeco. Mobistar en Belgacom waren afgevallen, net als het consortium van ALE en Brutélé. Dat zijn twee andere Waalse kabelbedrijven die al eerder de handen in elkaar sloegen. Maar kort na het bekendraken van de shortlist bleek dat de tandem ALE-Brutélé om politieke redenen weer was opgevist als kandidaat.

Nu is de lijst opnieuw herleid tot drie. Het is niet meteen bekend waarom Cogeco afhaakte. De beursgenoteerde groep, actief in Franstalig Canada, werd mogelijk afgeschrikt door het complexe dossier en het erg politieke karakter ervan. Cogeco gold als een ernstige kanshebber waarvan het professionalisme in de smaak viel bij de verkopende partijen.

Telenet en Altice mogen een bindend bod uitbrengen op 50 procent van de kabelbedrijven, het percentage dat opgenomen is in het verkoopdossier. Daarnaast mogen zij en ALE-Brutélé ook een voorstel indienen voor 100 procent. Dat betekent dat de verkopende partijen ook bereid zijn de kabelaars desnoods helemaal van de hand te doen. Volgens een goedgeplaatste bron is een volledige privatisering van de kabelnetten politiek echter moeilijk verkoopbaar in Wallonië. Vooral om die reden kregen ALE en Brutélé, die helemaal in handen zijn van de gemeenten, weer een kans.

De hoogste drie biedingen uit de eerste ronde waardeerden de acht kabelbedrijven op ongeveer 400 miljoen euro (voor 100 procent). Een aantal financiële partijen zoals Dexia, de verzekeraar Ethias, de investeerder SRIW en de holding Socofe zijn eventueel bereid ALE-Brutélé bij te springen voor de financiering. Maar ze stellen wel voorwaarden.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud