Cultuur op strandslippers

De Tijd biedt u elke maandag een eigen kijk op de komende cultuurweek. Op welk klassiek, jazz- of rockconcert moet u absoluut op de eerste rij staan? Welke fantastische dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er misschien een tentoonstelling die u absoluut niet mag missen?

(tijd) Net als alle scholen en de meeste werknemers, nemen ook theaterhuizen, kunstencentra en opera's deze maanden hun verdiende jaarlijkse zomervakantie. Maar dat betekent niet dat u de volgende weken niet cultureel aan uw trekken kunt komen. De reguliere cultuur wordt gewoon vervangen door cultuur in de vakantiesfeer, meestal onder de vermomming van een festival op een veelbezochte of net minder bekende buitenlocatie.Alom gekend zijn uiteraard de muziekfestivals. Dit weekend zaten wereldmuziekafficionado's al op Couleur Café in Brussel te zweten, terwijl de jonge rockliefhebbers in Werchter de zon trotseerden. Beide festivals braken records qua bezoekersaantallen en afficheerden 'volzet'.

De iets minder jonge rockliefhebber komt volgend weekend in datzelfde Werchter aan bod op TW Classic, met op het podium namen als Bryan Adams, Sting, Simply Red, Simple Minds en Roxy Music. Hij kan meteen ook het Rock Werchter Museum bekijken, een expo voor één dag op 200 vierkante meter over hoe, volgens het festival zelf, 'in een klein witloofdorp het beste festival van de wereld vorm wist te krijgen'.

Voorts is er volgend weekend ook het Cactusfestival in Brugge en stelt Gent zijn gratis Rock 'n Troll festival voor. Dat laatste is alvast een voorproefje op de Gentse Feesten die het weekend daarna van start gaan.

Avignon en Antwerpen

Maar ook wie theater, dans of beeldende kunst wil zien, hoeft daarvoor niet binnen te gaan zitten. Wie naar Zuid-Frankrijk trekt, kan terecht op het Festival van Avignon, waar het kruim van de hedendaagse podiumkunsten verzamelt om hun nieuwe creaties te komen voorstellen op allerlei minder evidente openluchtlocaties: een klooster, een oude steengroeve, de speelplaats van een school? 'Ik vind het altijd vreemd om daar mensen op strandslippers te zien rondlopen', zegt de Vlaamse theatermaker Jan Lauwers, die in Avignon met liefst twee nieuwe voorstellingen in première gaat.

Dichter bij huis doet de Zomer van Antwerpen op bescheidener schaal iets gelijkaardigs, al is de insteek heel anders. In Antwerpen wordt niet zozeer op een publiek van theaterkenners gemikt, maar op zo laag mogelijke drempels. Zo trekt de Franse theatergroep Royal de Luxe van 6 tot 9 juli door de stad om aan iedereen die wil luisteren het verhaal te vertellen van 'Het bezoek van de Sultan der Indiën op zijn olifant die door de tijd kan reizen'.

Beeldende kunst kun je al een tijdje combineren met een strandwandeling op 2006 Beaufort. En vanaf zondag gaan op de poëziezomer van Watou dertig internationale beeldende kunstenaars in dialoog met evenveel internationale dichters rond het concept 'Extiem' - een samentrekking van 'extern' en 'intiem'. Poëzie, beeldende kunst en architectuur komen hier samen op vijf niet-museale locaties binnen en buiten het dorpscentrum van Watou.

Vervelen zal er deze zomer dus alvast niet bij zijn.

SaV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud