CVC neemt vrachtwagenverhuurder Fraikin over

De Britse durfkapitaalgroep CVC Capital Partners neemt de Franse vrachtwagenverhuurder Fraikin over voor 1,35 miljard euro. Het Franse investeringsfonds Eurazeo en zijn partners stappen uit Fraikin.

Geert Duyck: Foto Belga

(tijd) - De verhuurder is ook in ons land actief via Fraikin Truck Renting. Het is de eerste grote transactie van CVC in Frankrijk sinds de Belg Geert Duyck er de teugels in handen nam. Er waren plannen om Fraikin naar de beurs te brengen, maar die gaan niet door. Eurazeo - met 55 procent de meerderheidsaandeelhouder van Fraikin - besliste het bedrijf te verkopen aan CVC. Behalve Eurazeo zaten ook de Franse investeringsfondsen Rhône Capital en Pragma Capital in het kapitaal. Ouest LB en het management bezaten de rest van de aandelen. Alle aandeelhouders verkochten hun participaties aan CVC. Eurazeo had Fraikin begin 2003 overgenomen voor 764 miljoen euro.

Fraikin is gespecialiseerd in het verhuur en de leasing van bestel- en vrachtwagens. Het bedrijf beheert een vloot van 53.000 voertuigen, waarvan 42.000 in eigen bezit. In het boekjaar 2005/06 boekte de Franse groep een bedrijfswinst (ebit) van 74,6 miljoen euro en een omzet van 611 miljoen euro. Fraikin heeft in België drie vestigingen (Brussel, Antwerpen en Luik) en telt er een zestigtal werknemers. De Belgische dochter boekte in 2005/06 een omzet van 12,7 miljoen euro en een nettowinst van 1,5 miljoen euro. Fraikin Truck Renting beheert in ons land ruim 900 voertuigen.

De overname van Fraikin is de eerste grote transactie van CVC in Frankrijk sinds de Belg Geert Duyck er de leiding nam. Duyck - die het Brusselse kantoor van de durfkapitaalgroep leidt en bij CVC partner is geworden - ging in mei het Franse kantoor opnieuw op de rails zetten. CVC is de enige Angelsaksische private-equitygroep die in ons land ook lokaal aanwezig is. Ze heeft onder meer belangen in de producent van warmwatertoestellen en ketels ACV, in de fruit- en groentegroep Univeg en in Betafence, de holding boven de vroegere afrasteringsdivisie van Bekaert. CVC is ook aanwezig in het kapitaal van De Post en van de sleutelgroep Mister Minit. Het verkocht onlangs Parnters in Lighting International (ex-Massive) aan Philips.

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud