Di Rupo verhoogt zachtjes druk op Van Cau

De voorzitter van de Franstalige socialisten, Elio Di Rupo, heeft het PS-kopstuk Jean-Claude Van Cauwenberghe zachtjes te kennen gegeven dat die zich moet bezinnen over zijn toekomst. Maar Van Cauwenberghe weigert op te stappen na het schandaal in Charleroi. Inmiddels stromen bij het gerecht in die stad de getuigenissen over fraude en geknoei toe.

(tijd) PS-voorzitter Elio Di Rupo dook het afgelopen weekeinde in heel wat Franstalige kranten op met zijn beschouwingen over het schandaal bij het stadsbestuur van Charleroi. Over de toekomst van Van Cauwenberghe, die als sterke man van de PS in de stad in opspraak geraakte, bleef Di Rupo vaag. Toch gaf hij impliciet aan dat 'Van Cau' best even een stap terug doet.

'Iedereen, ook Jean-Claude Van Cauwenberghe, moet de situatie in Charleroi onderzoeken en zien hoe we die bladzijde het best omdraaien', zei Di Rupo in La Libre Belgique. 'Maar dat is een zaak van het persoonlijke geweten.' In La Dernière Heure zei de PS-voorzitter: 'Het is aan hem om de situatie in te schatten.' Di Rupo staat onder zware druk een krachtig signaal te geven dat het hem menens is met de zuivering van het PS-apparaat in Charleroi. Volgens velen zou hij daarom het best beginnen met Van Cau.

Waanvoorstellingen

Van Cauwenberghe zei in een interview met Le Soir dat hij niet opstapt. 'Ik kan de waanvoorstellingen van zij die willen dat ik een stap opzijzet moeilijk verdragen', klonk het strijdvaardig. 'Ik doe nu stappen vooruit om Charleroi weer op te bouwen. Mijn vertrek zou enkel schone schijn zijn.' Van Cau ontkende ook dat hij ruzie heeft met Di Rupo. 'Tussen Elio Di Rupo en mij zijn er maar enkele verschillen in een zee van gelijkenissen. In deze crisis lopen onze doelstellingen gelijk: Charleroi uit de impasse halen.'

De druk op Van Cau en Di Rupo kan nog stijgen. Naar verluidt krijgt het gerecht in Charleroi steeds meer meldingen van fraude door het stadsbestuur. Er zijn al 42 dossiers geopend, verklaarden procureur Christan De Valkeneer en substituut Catherine Badot in de Corelio-kranten. Al 76 speurders houden zich met de kwestie bezig.

Doorlichting

De Waalse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Philippe Courard (PS), reageerde gisteren positief op een voorstel van zijn voorganger Charles Michel (MR). Die had voorgesteld jaarlijks een aantal gemeenten te selecteren voor een grondige financiële doorlichting. 'Ik ben niet tegen dit voorstel', zei Courard, 'maar dan moet er wel een garantie zijn dat alle gemeenten aan bod komen tijdens een legislatuur.'

De Waalse regering werkt aan de oprichting van een soort Waals Rekenhof dat controle moet uitoefenen op de Waalse gemeenten. Het kan echter nog wel even duren voor die instelling aan haar werk kan beginnen.

Courard schrapte onlangs vier openbare aanbestedingen door het stadsbestuur van Libramont. Dat maakte de burgemeester van Libramont, Paul Arnould (MR), zaterdag zelf bekend. De vier opdrachten waren toegewezen aan het bedrijf van een MR-schepen van Libramont. De PS-oppositie had bij Xourard een klacht ingediend wegens belangenvermenging. Arnould ontkende de beschuldigingen en zei dat de toewijzing van de contracten transparant was verlopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud