Advertentie

Directe investeringen in Europees vastgoed bedragen 242 miljard euro

De directe investeringen in Europees vastgoed bereikten in 2006 recordhoogtes met een totaal transactievolume van 242 miljoen euro. Dat is een stijging van 39 procent in vergelijking met 2005. Dat bedrag vertegenwoordigt de grootste volumestijging ooit genoteerd.

(tijd) Grensoverschrijdende transacties vertegenwoordigen ongeveer twee derde van de investeringen. Een en ander blijkt uit het European Capital Markets Bulletin van Jones Lang LaSalle. De meeste Europese landen hebben het volume zien toenemen in 2006. In Duitsland was er stijging met 141 procent tot 49,5 miljard euro en in Frankrijk met 67 procent tot 24,1 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk stabiliseerde op 80 miljard euro. De grote drie (het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk) zijn samen goed voor 64 procent (154 miljard euro) van het totale volume.

België behaalde 4,3 miljard euro, een stijging van liefst 85 procent in vergelijking met 2005. Het volume van Luxemburg bedroeg 1,2 miljard euro, een vijfvoud van het volume behaald in 2005. Ierland noteerde een groei in volume van meer dan 110 procent, ter waarde van 4,4 euro miljard in 2006. Spanje haalde een volume ter waarde van 7,8 miljard euro, een toename van 63 procent op jaarbasis. De Scandinavische landen behielden hun positie als leidende regio voor beleggingen, met volumes van 30,8 miljard euro.

Centraal- en Oost-Europa

Steeds meer vastgoedbeleggers trekken naar het oosten en nemen meer risico's in hun zoektocht naar groei en opportuniteiten. In Rusland was er een volumetoename van meer dan 700 procent tot 3,4 miljard euro. Polen groeide met 70 procent tot 5,1 miljard euro

Het aantal interregionale investeringen is in 2006 aanzienlijk gestegen, in het bijzonder met kapitaal uit wereldwijde, Amerikaanse, Aziatische en Australische bronnen. De gezamenlijke instroom uit die regio's kwam uit op 67,8 miljard euro, meer dan het dubbele van 2005. De investeringen gingen vooral naar het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Herkomst van kapitaal

Britse beleggers waren de voornaamste vastgoedkopers in Europa (63,4 miljard euro), voor het grootste deel (78%) voor vastgoed in het VK. Wereldwijde fondsen investeerden 46,8 miljard euro, meer dan het dubbele van 2005. Ook Ierse beleggers waren bijzonder actief in het aankopen van onroerend goed - voor meer dan 13 miljard euro - vooral in het VK en Ierland. Duitse beleggers waren in 2006 dan weer aanzienlijke nettoverkopers van vastgoed, met een nettoverkoop van 42,3 miljard euro. In 2007 wordt een grote koopactiviteit verwacht onder de Duitse beleggers omdat zij hun portofolio's voor Europa en andere landen aan het opwaarderen zijn. Ook Aziatische investeerders kochten druk vastgoed in 2006. Jones Lang Lasalle noteerde voor 7 miljard euro aankopen. Een groot deel daarvan, 5 miljard euro, kwam uit Australische kapitaalbronnen, waarvan het merendeel via Listed Property Trusts. Dat is de Australische versie van de real estate investment trusts (REIT's). Zij kiezen voor aankopen in het buitenland wegens het beperkte aanbod en reeds zeer geëffectiseerde karakter van hun eigen binnenlandse markt.

Norbert Muller, bestuurder Benelux van Jones Lang LaSalle, verwacht dat vastgoed in 2007 naar verwachting minder zal presteren. 'Het zal toch op relatieve basis aantrekkelijker blijven dan zowel aandelen als obligaties. Onze algemene returnverwachting voor Europa is 9 tot 11 procent in 2007. Dat is een mooi rendement, maar het ligt onder de prestaties van de afgelopen jaren en zal sommige beleggers misschien nerveus maken'.

PLU

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud