Advertentie
Advertentie

Duitse TUI wil toerismetak fuseren met First Choice

(afp/tijd) - De Duitse toerismegroep TUI wil een fusie aangaan met de afdeling toerisme van het Britse bedrijf First Choice. TUI riep daarom gisteren zijn raad van toezicht vervroegd bijeen. Die vergadering was voor dinsdag gepland, schrijft de Franse economische krant La Tribune. Samen genereren de twee bedrijven een omzet van 17 miljard euro, genoeg om Europees marktleider te blijven voor Thomas Cook.

TUI hinkt op twee benen, toerisme en maritiem transport, en zou al geruime tijd problemen kennen bij het beheer van de afdeling toerisme, stellen analisten. De Franse krant La Tribune schreef gisteren dat TUI op het punt staat een nettoverlies van 850 miljoen euro mee te delen voor 2006. De toerismegroep zou ook van plan zijn afdeling toerisme, maar niet zijn hotels, te verkopen aan de Britse touroperator First Choice. Die afdeling zou worden geleid door Peter Lang. De Duitse groep wilde nog niet bevestigen dat de vergadering van de raad van toezicht vervroegd werd om de fusie met First Choice te bespreken.

TUI zoekt al geruime tijd naar een stabiele aandeelhouder om de tak toerisme te leiden. Aandeelhouders van de groep, zoals het Britse Hermes, stellen al langer dat de opsplitsing van TUI in toerisme en maritiem transport extra aandeelhouderswaarde zou creëren.

De eventuele fusie komt niet onverwacht want de Europese reissector gaat door een consolidatiefase. Amper een maand geleden nam Thomas Cook, de grote uitdager van TUI in Duitsland, MyTravel over, de nummer vier in Europa. Thomas Cook verstevigde met die overname zijn tweede positie in Europa na TUI. In Engeland wordt de combinatie Thomas Cook en MyTravel veruit de nummer één. Eerder al kocht Thomas Cook Havas Voyages.

TUI beantwoordt de uitdagingen van Thomas Cook permanent. In Frankrijk nam TUI iets later Nouvelles Frontières over. Nu wil de groep First Choice inlijven, de nummer drie in Engeland. First Choice had ook al eerder vergeefs naar een overnamepartner gezocht. De reden achter die nieuwe consolidatiegolf zou het internet zijn, dat snelle en goedkope boekingen mogelijk maakt en zo de marges in de sector klein houdt, stellen specialisten. De twee uitgesproken Europese marktleiders Thomas Cook (Neckermann) en TUI (Jet Air in België) versterken met de overnames voortdurend hun kopposities.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud