'E.ON wilde met Acciona op Endesa bieden'

Voor het Spaanse bouwconcern Acciona besliste in zee te gaan met het Italiaanse Enel om te bieden op de Spaanse energiegroep Endesa, werd Acciona benaderd door het Duitse E.ON om een team te vormen. Dat schreef de Spaanse krant El Pais gisteren.

(afp) Er woedt een hevige biedstrijd om Endesa tussen de Duitse energiereus E.ON en het duo Acciona/Enel. Vorige week lanceerde E.ON een bod van 40 euro per aandeel. Daarmee wordt Endesa gewaardeerd op 42,3 miljard euro. Enel en Acciona - die pas in oktober een bod kunnen uitbrengen - beloofden minstens 41 euro per aandeel. Een belofte die door E.ON onmiddellijk werd aangevochten. De Duitse groep zegt gerechtelijke stappen te ondernemen om Acciona en Enel te blokkeren. Ze wil een totaal en definitief verbod op het overnamebod dat het duo, dat al 49 procent van Endesa bezit, over zes maanden wil doen.

Volgens El Pais stapte E.ON op 9 maart naar Acciona met een aanlokkelijk voorstel. De groep bood het Spaanse bouwbedrijf in ruil voor zijn steun aan het Duitse bod de controle over de Endesa-activa in Latijns-Amerika en de activiteiten rond hernieuwbare energie, samen goed voor bijna een vijfde van Endesa.

Maar Acciona vond het voorstel onvoldoende. De groep wilde ook actief deelnemen in het bestuur van Endesa, hetgeen E.ON niet zag zitten. Amper enkele dagen na de toenadering van de Duitse groep, maakte Acciona, goed voor een belang van 21,03 procent in Endesa, bekend dat het samen met Enel, goed voor een belang van 24,9 procent in het Spaanse energiebedrijf, een bod onderzocht.

Acciona heeft de beursautoriteiten gevraagd zijn belang in Endesa te mogen optrekken tot 24,9 procent. Dat zou het mathematisch onmogelijk maken voor E.ON om via zijn bod een meerderheid te halen. Immers, naast het gemeenschappelijk belang van Acciona en Enel, heeft E.ON ook geen toegang tot de 2,95 procent in handen van de Spaanse overheid. Die laatste is niet van plan zijn participatie van de hand te doen.

Het bod van E.ON loopt af op 3 april.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud