ECB dreigt met agressiever monetair beleid

De aandacht van de financiële markten verschuift deze week van de Amerikaanse Federal Reserve naar de Europese Centrale Bank (ECB). Het is mogelijk dat ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet donderdag een versnelling van de renteverhogingen in het vooruitzicht stelt. Analisten kijken ook uit naar enkele Japanse cijfers, omdat de centrale bank in de nabije toekomst haar zerorentebeleid wil opgeven.

(foto belga) ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet

(tijd) - De Europese economie draait op volle toeren. De economische stemmingsindicator van de Europese Commissie voor de eurozone steeg in juni tot het hoogste peil in vijf jaar. Dat is vooral te danken aan de aanhoudende stijging van het ondernemersvertrouwen. Cijfers over de industriële activiteit zullen deze week wellicht de verbetering van de conjunctuur bevestigen.

Bovendien stijgt het inflatiegevaar. De inflatie stabiliseerde in juni op 2,5 procent en de groei van de geldhoeveelheid (8,9%) en leningen aan de privé-sector (11,4%) staat op het hoogste peil sinds de invoering van de euro. Nieuwe cijfers over de producentenprijzen kunnen aanwijzingen geven over de doorsijpeling van de hoge olieprijzen in de prijzen van andere producten.

Verscheidene ECB-bestuurders onderstreepten vorige week dat een agressievere verstrakking van het monetair beleid niet mag worden uitgesloten. Ze beklemtoonden dat een vervroeging van de volgende renteverhoging van eind naar begin augustus of een grotere renteverhoging van 50 basispunten mogelijk zijn. Onder meer de waarschuwing van Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, viel op. Quaden wordt doorgaans als een centrumfiguur of een 'duif' beschouwd. Trichet krijgt donderdag na de maandelijkse vergadering de kans om te communiceren over de algemene stemming in de raad van bestuur. Als hij het woord 'waakzaamheid' gebruikt, is een renteverhoging op 3 augustus onvermijdelijk.

Japan mag eveneens op veel belangstelling rekenen, want vandaag verschijnt het belangrijke Tankan-rapport. Dit driemaandelijks rapport van de centrale bank over het ondernemersvertrouwen en de geplande bedrijfsinvesteringen bevestigt wellicht de duurzaamheid van het economisch herstel. Vrijdag bleek al dat de kerninflatie in mei is gestegen tot het hoogste peil in acht jaar. Als het Tankan-rapport overeenstemt met de gunstige verwachtingen, is er veel kans dat de centrale bank op 14 juli haar beleid van nul procent rente stopzet.

WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud