Eerbetoon aan Billie Holiday

De Tijd biedt u elke maandag een eigen kijk op de komende cultuurweek. Bij welk klassiek, jazz of rockconcert moet u absoluut op de eerste rij staan? Welke fantastische dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er ergens een tentoonstelling die u niet mag missen?

(tijd) Vrijdag brengen een aantal auteurs in het Kaaitheater een eerbetoon aan Billie Holiday, een van de meest invloedrijke jazzzangeressen. Billie Holiday zong niet op de gebruikelijke zoetsappige, keurige manier en had daardoor een grote invloed op zangeressen na haar. Ze maakte in de jaren 30 furore in New Yorkse jazzmiddens. Haar grootste hit werd 'Strange Fruit', een nummer over een lynchpartij van een zwarte man. In de loop van haar leven ging de zwarte zangeres steeds meer drank en drugs gebruiken, wat haar in 1959 het leven kostte.

Zes uiteenlopende auteurs uit binnen- en buitenland, onder wie Joke Van Leeuwen en Paul Verhaeghen, buigen zich over leven en werk van Billie Holiday. Aan de hand van zes songs schreven ze nieuwe teksten en zullen ze een persoonlijk literair commentaar leveren bij het turbulente leven van de zangeres. Het Brussels Jazz Orchestra musiceert.

'Writing Billie' is een onderdeel van het Passa Porta Festival, dat zondag uitmondt in het Groot Beschrijf.

Onschuld

In Brussel kan u tot vrijdag in de KVS naar het stuk 'Onschuld', waarvoor het stadstheater en het Rotterdamse Ro Theater de krachten hebben gebundeld. De tekst is van Dea Loher. 'Onschuld' schetst een beeld van een gekke groep stadsbewoners: twee Afrikaanse illegalen, een suikerzieke moeder die zich opdringt aan haar dochter en schoonzoon, een blinde paaldanseres, een vrouw op zoek naar vergeving voor de wandaden van haar zoon en een oudere filosofe die ontdekt dat alleen de kleine levens nog betekenis hebben.

Op die kleine levens richt schrijfster Dea Loher haar vergrootglas met aangrijpende verhalen over 'gewone' mensen. In 'Onschuld' combineert zij de grote levensvragen met verpletterende alledaagsheid en onontkoombare schuld met het verlangen naar onschuld. Dea Loher schrijft snelle en harde dialogen, die soms ongelofelijk grappig zijn. 'Een onthutsende caleidoscoop van menselijk onvermogen', schreef De Volkskrant.

TP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud