EU-ministers vragen gedragscode voor hedge funds

De EU-ministers van Financiën willen dat er een Europese gedragscode komt voor hefboomfondsen. 'Iedereen is het erover eens dat meer transparantie nodig is', zei de Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück na afloop van informeel overleg met zijn collega's in Berlijn. De Nederlandse minister van Financiën, Wouter Bos, stelt dat voorzichtigheid geboden is.

(tijd/belga) - In Europa is de voorbije maanden een zekere druk ontstaan om de speculatieve hefboomfondsen een strikter wetgevend kader - zeg maar meer discipline - op te leggen. Tot nog toe weigert het Europees Commissielid voor de Interne Markt, Charlie McCreevy, evenwel elke wettelijke omkadering van de hedge funds. Wellicht daarom pleitten de EU-ministers van Financiën en hun centrale bankiers zaterdag tijdens hun traditionele halfjaarlijkse, informele overleg voor een Europese gedragscode die met de hedgefundsector moet worden uitgewerkt. De kwestie staat op de agenda van de volgende bijeenkomst van EU-ministers van Financiën, op 8 mei in Brussel.

'We moeten niet iedereen aan boord hebben. Het zou een overwinning zijn als we een akkoord kunnen bereiken over een gedragscode met 15 procent van de sector van de hedge funds die goed zijn voor 80 tot 90 procent van de activiteiten in volume.' Dat meldde de Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück, na afloop van de bijeenkomst. Volgens Steinbrück is het ook in het belang van de sector zo'n gedragscode op te stellen.

Steinbrück gaf evenwel toe dat niet alle vragen momenteel beantwoord kunnen worden. Zo blijft onduidelijk hoe zo'n Europese gedragscode op wereldschaal moet werken, hoe de regels worden vastgelegd en wie de toepassing van de regels moet controleren.

Voorzichtig

De Nederlandse minister van Financiën, Wouter Bos, bleef voorzichtig. 'Sommigen zeggen dat de activiteiten van hefboomfondsen hooguit 1 procent van de economie beslaan. Als dat zo is, moeten we voorzichtig zijn om daar veel regels voor op te stellen', zei Bos.

De minister wil een onderzoek naar hoe actief de hefboomfondsen zijn in Nederland. 'Is het een blijvend fenomeen of komt de groei van de hedge funds door de huidige lage rente? Er is veel onbekend, dus we moeten voorzichtig zijn en een en ander onderzoeken', vindt Bos. Hedge funds zijn in Nederland omstreden, omdat de beleggers in dat soort fondsen enkele Nederlandse bedrijven willen opsplitsen, om zo hun aandelenkoersen op te drijven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Stork, PCM en ABN AMRO.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud