Advertentie

Europees winkelvastgoed blijft boomen

De winkelvastgoedmarkt op het Europese continent deed het in 2006 uitstekend. Voor 2007 verwacht de vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle vooral meer van hetzelfde.

(tijd) De 420 grote transacties van het winkelvastgoed op het Europese continent (dus exclusief het VK en Ierland) vertegenwoordigden in 2006 een waarde van 26 miljard euro, een toename met 80 procent ten opzichte van 2005 en goed voor een nieuw record. In 2004 bedroeg het volume niet meer dan 8,2 miljard euro. Op twee jaar tijd is de markt van het winkelvastgoed meer dan verdrievoudigd. De top 10 van investeerders was goed voor een derde van alle investeringen.

Duitsland was in 2006 opnieuw de belangrijkste markt op het continent. De markt van het winkelvastgoed groeide er met 72 procent tot 8 miljard euro. De grootste transacties waren de verkoop van een portefeuille van eigen vastgoed door de retailer Lidl & Schwartz (dat onmiddellijk zelf werd gehuurd) aan Babcock & Brown voor een bedrag van 1 miljard euro en van vier winkelcentra door Brune aan Merrill Lynch.

Investeerders waren in 2006 vooral op zoek naar winkelcentra. Dat segment was goed voor 60 procent van alle winkelvastgoed. Retail warehouse zette de spectaculaire groei in 2005 voort in 2006. Het was goed voor 7,5 miljard euro.

Supermarkten blijven uitstekend in de vastgoedmarkt te liggen met een volume van 2,8 miljard euro. Twee grote sale-and-lease-backoperaties (Lidl & Schwartz en Casino) speelden daarin een belangrijke rol. In het merendeel van de gevallen blijkt de eigenaar ook de betrekker van het gebouw te zijn.

De belangrijkste investeerders in retailvastgoed op het continent waren de Britten. Het ging vooral om niet-beursgenoteerde vastgoedbedrijven die investeren in winkelcentra en retail warehousing in alle regio's van Europa.

In 2005 speelden projectontwikkelaars die gebouwen op de markt brachten, nog een zeer belangrijk rol (40%). In 2006 waren het vooral vastgoedondernemingen die activa uit hun portefeuille te koop aanboden.

2007

Rusland en Turkije ontdoen zich steeds meer van hun status van 'emerging market'. Met weldra een volume van elk 2 à 3 miljard euro in retail zullen ze beide enkel nog Duitsland en het VK binnen Europa moeten laten voorafgaan in volume van transacties.

In 2007 blijft Duitsland de grootste markt. Steeds meer investeerders zullen vastgoed op de markt brengen. Bestaand vastgoed dat wordt aangeboden uit een portefeuille, zal belangrijker worden dan het vastgoed dat ontwikkeld wordt of nog te ontwikkelen is door promotoren.

De stijgende intrestvoeten zullen tot gevolg hebben dat zwaar met schulden gefinancierde investeerders iets minder concurrentieel worden. Fondsenbeheerders zullen hun opbrengstvoorwaarden aanpassen aan de nieuwe marktprijzen.

Het aantal Britse institutionele partijen dat actief is op de vastgoedmarkt van het Europees continent, zal nog toenemen.

In het oude Europa zullen meer kopers op zoek gaan naar hogere inkomsten en aanpassingen van hun portefeuille. De zoektocht naar opbrengst zal de investeerders nog meer naar het oosten en zuid-oosten van Europa drijven.

PLU

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.