Europese inflatie daalt fors

De Europese inflatie is in september fors gedaald dankzij de sterke terugval van de olieprijzen. Dat zal deze week blijken wanneer eerst Duitsland en later de eurozone inflatiecijfers publiceren. Ook de sterke afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt trekt opnieuw de aandacht.

De olieprijs zakte in de jongste zes weken met ruim 20 procent tot net boven 60 dollar per vat. Daarmee is de stijging sinds begin dit jaar ongedaan gemaakt. De prijsdaling op de oliemarkten maakte zowel benzine, diesel als huisbrandolie goedkoper en duwt de inflatie naar omlaag. De Duitse inflatie zakte wellicht van 1,7 tot 1,1 procent. De inflatie in de eurozone vertraagde van 2,3 tot 1,9 procent. Het is de eerste keer sinds januari vorig jaar dat de Europese inflatie onder 2 procent daalt en de Europese Centrale Bank (ECB) haar doelstelling haalt.

Intussen blijft de economische groei in Europa vertragen. De Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen daalde wellicht voor de derde maand op rij. Ook de economische stemmingsindicator van de eurozone brokkelt voort af.

Toch is er veel kans dat de ECB haar beleid van renteverhogingen zal voortzetten. In de eerste plaats is het nog niet duidelijk of de daling van de olieprijzen en de inflatie duurzaam is. Bovendien lieten enkele centrale bankiers vorige week doorschemeren dat de ECB dit jaar nog twee keer de rente zal verhogen. Ze waarschuwden dat bijkomende renteverhogingen volgend jaar waarschijnlijk zijn. De centrale bankiers verwachten dat de Europese economie de niet-gebruikte productiecapaciteit over iets meer dan een jaar volledig zal benutten. Ze vrezen dat daardoor de inflatie zal toenemen.

Intussen wordt steeds duidelijker dat de Amerikaanse huizenmarkt meer afkoelt dan verwacht. Nieuwe cijfers over de dalende woningverkopen zullen de harde landing van de vastgoedmarkt bevestigen. De daling van de woningbouw, de vermindering van de woningverkopen en het stilvallen van de prijsstijgingen vormen een toenemende bedreiging voor de Amerikaanse economie.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud