Ex-Pinguin-topman stapt in machinebouw voor voedingssector

Jan Dejonghe, de voormalige topman van het diepvriesgroentebedrijf Pinguin, stapt in het kapitaal van Constructie Bruynooghe. Dat is een bouwer van inoxmachines voor groenteverwerking. Tegelijk neemt hij samen met Stefaan Parrein, de bedrijfsleider van Bruynooghe, Gernal uit Komen over. Die onderneming maakt uitrusting voor de vleesverwerkende sector.

(tijd) Dejonghe legde eind april dit jaar al zijn operationele en bestuursfuncties bij het beursgenoteerde Pinguin neer. Hij wordt nu actief in de toelevering voor de groenteverwerkende industrie. Dejonghe verwerft een kwart van de aandelen van Constructie Bruynooghe met een optie op nog eens 25 procent van het kapitaal.

Constructie Bruynooghe uit het West-Vlaamse Staden ontwerpt en bouwt complete installaties in roestvrij staal zoals kippers, elevatoren, rollenbanen en trommels voor de voedingsindustrie. De ingenieur Stefaan Parrein nam het bedrijf midden 1997 over van de familie Bruynooghe. Hij deed dat met financiële steun van investeringsmaatschappij Trustcapital Partners van Christian Dumolin.

Het bedrijf ontwikkelde nieuwe activiteiten op de Britse en de Franse markt. Na een expansie in de periode 1999-2002, die samenviel met een grote investeringsgolf bij de diepvriesgroentebedrijven, kampte Bruynooghe met dalende inkomsten en een belabberde rentabiliteit. De omzet viel in 2005 terug op 6,8 miljoen euro en de tewerkstelling kromp van 51 naar 41 medewerkers.

Grote problemen met de lancering van een nieuwe machine voor het reinigen van wortelen duwden Bruynooghe vorig jaar diep in het rood. Volgens Jan Dejonghe, die het management mee op zich neemt, is die tegenslag onder controle, wordt de balans van het bedrijf versterkt en kan weer worden gefocust op groei.

Om de afhankelijkheid van één sector te beperken, nemen Dejonghe en Parrein, via de holding Alinde, de firma Gernal uit Komen integraal over van de familie Gernaey. Gernal, opgericht in 1967, ontwikkelt en produceert machines in roestvrij staal voor klanten uit de vlees- en visverwerking en de sector van de bereide maaltijden, waaronder Ter Beke en Hot Cuisine. Gernal realiseert met 32 medewerkers 4,3 miljoen euro omzet en 200.000 euro bedrijfswinst.

Jan Dejonghe: 'De activiteiten van Gernal en Bruynooghe zijn zeer complementair. We willen een maximale synergie bewerkstelligen, onder meer via gezamenlijke aankopen en engineering.'

JvI

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud