Ex-topman CA schuldig aan boekhoudfraude

Charles Wang, de oprichter en voormalige topman van Computer Associates (CA), maakte zich schuldig aan boekhoudfraude bij het Amerikaanse softwarebedrijf. Dat is de conclusie van een onderzoek door een werkgroep binnen de raad van bestuur van het bedrijf.

(tijd) In de jaren 80 en 90 deed CA aan 'creatieve boekhouding' voor een bedrag van zowat 2,2 miljard dollar (1,6 miljard euro). De fraude leidde tot het ontslag van voorzitter Charles Wang en gedelegeerd bestuurder Sanjay Kumar. Kumar werd vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Ook zeven andere toplui van het softwarebedrijf werden schuldig bevonden.

Charles Wang werd niet in beschuldiging gesteld door het gerecht. Maar volgens het interne rapport van CA is hij wel schuldig. Niet enkel zou hij actief hebben deelgenomen aan de fraude, hij zou het geknoei ook gedirigeerd hebben.

Wang reageerde verontwaardigd op het rapport, dat volgens hem gebaseerd is op 'leugens'. Volgens Wang is Kumar de grote schuldige. 'Kumar aan boord halen was de grootste vergissing uit mijn leven', zei Wang.

De fraude bij CA had onder meer betrekking op het foutief boeken van inkomsten uit softwarelicenties. Ook bij het Belgische Lernout & Hauspie werden dergelijke praktijken vastgesteld. CA is een van de vele Amerikaanse IT-bedrijven die op het hoogtepunt van de technologiezeepbel eind jaren 90 creatief omsprongen met hun boekhouding.

LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud