Federal Reserve trekt alle aandacht naar zich toe

Op de financiële markten staat alles de komende week in het teken van centrale bankiers die hopelijk niets doen. Beleggers speculeren erop dat de Federal Reserve op de bijeenkomst van dinsdag de rente onveranderd laat op 5,25 procent.

(tijd) De voorbije 17 bijeenkomsten krikte de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente telkens een kwart procentpunt op. Zo bracht ze de basisrente van 1 procent midden 2004 naar de huidige 5,25 procent. Begin mei gaf de Fed aan niet langer op automatische piloot te sturen. Voortaan zou er niet langer automatisch een renteverhoging komen, maar zou het rentebeleid afhangen van de binnenlopende economische data.

Vooral de voorbije paar weken waren die economische data bepaald zwak. Cijfers over de kleinhandelsverkopen suggereren dat de Amerikaanse consument de vinger op de knip houdt. De huizenmarkt in de Verenigde Staten koelt in onrustwekkend snel tempo af, afgaand op de stroom winstwaarschuwingen vanuit de bouwsector op Wall Street. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) zwakte in het tweede kwartaal af tot 2,5 procent, van 5,6 procent in het eerste kwartaal. Mogelijk doorslaggevend was het banenrapport van afgelopen vrijdag. Daaruit bleek de arbeidsmarkt in de VS duidelijk verzwakt, met een werkloosheidsgraad die van 4,6 naar 4,8 procent oploopt.

Ook de centrale bankiers gaven onlangs aan te popelen om de rente eens ongemoeid te laten. Voorzitter Ben Bernanke benadrukte regelmatig dat hij de impact van de 17 voorbije renteverhogingen in overweging neemt bij het rentebeleid. En Janet Yellen, voorzitter van de San Francisco Fed, stelde dat de Fed een rentepauze kan inlassen, zelfs als de inflatie nog niet begint te verminderen.

Europa

Door de focus op de Fed verschuift het Europese nieuws naar de achtergrond. Toch is het in de eurozone uitkijken naar de eerste raming van de bbp-groei over het tweede kwartaal van Frankrijk, Italië en Nederland, respectievelijk de tweede, de derde en de vijfde economie van de eurozone. Waarschijnlijk bevestigen de drie cijfers dat de bbp-groei in de eurozone in het tweede kwartaal versnelde.

Op resultatenvlak ligt de focus volgende week wel duidelijk op Europa, aangezien op Wall Street de lading kwartaalcijfers zo goed als volledig afgeleverd is.

Vooral donderdag belooft een boeiende dag te worden. Drie kopstukken uit de financiële sector van de Benelux komen dan met halfjaarresultaten. ING geeft om 7 uur 's morgens de aftrap, Fortis volgt een half uur later en Aegon sluit de rij om acht uur. Eveneens donderdag geeft ook de supermarktketen Delhaize voorbeurs de resultaten over het tweede kwartaal vrij. Andere Belgische bedrijven die tijdens de laatste typische vakantieweek in België met resultaten komen, zijn de vastgoedbevaks Wereldhave Belgium (dinsdag), Intervest Offices (donderdag) en Intervest Retail (donderdag) en de chipfabrikant Melexis (woensdag).

KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud