Film en muziek op opmerkelijke locaties

In Brussel wordt het aantal leegstaande woningen geschat op 15.000 tot 20.000. Cijfers om van achter over te vallen, vinden de mensen van PleinOPENair, zeker in het zicht van de 5.000 nieuwe sociale woningen die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog moet bouwen en de 30.000 huishoudens die op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Daarom lopen de thema's 'wonen' en 'woongelegenheid' als een rode draad doorheen de negende editie van PleinOPENair.

(tijd) PleinOPENair, een initiatief van Cinema Nova, is een gratis openluchtfestival dat een reeks zeldzame of onuitgegeven films in een ongewoon en opmerkelijk kader toont. Naast films zijn er concerten, animaties en installaties. Woensdag is de Brabanttunnel aan de beurt, het verbindingsstuk tussen de Nieuwstraat en de Brabantstraat in Sint-Joost-ten-Node. De plek werd gekozen omdat er straks een luxueus winkelcentrum zal verrijzen zonder enige inspraak van de lokale bevolking. Volgend weekend verhuizen de stoelen, filmprojectoren en podia naar het terrein 'Pro Winko' aan de Guldenvlieslaan uit protest tegen de kaalslag die de Britse groep Heron er na zijn vertrek achterliet.

In het weekend van 25 augustus trekt de artistieke karavaan naar de stationswijken. In de Zuidwijk krijgt de gemeente Sint-Gillis ervan langs voor haar rampzalige woonbeleid. In de Noordwijk brengt PleinOPENair de ontoereikende bouwplannen van architect Michel Jaspers in herinnering. Het laatste weekend gaat het opnieuw richting Sint-Gillis voor een van de panden waar de NMBS introk.

Er zijn concerten van Insolite (Franse hiphop), de Hongaarse experimentele rockgroep Kampec Dolores en de elektropunk van Xtra Systols, maar ook filmvoorstellingen van Francesco Rossi ('Main bas sur la ville' uit 1963) en Isao Takahata ('Pompoko' uit 1994) en enkele stille films uit de jaren 20.

TP

PleinOPENair, van 16 augustus tot 3 september op verschillende locaties in Brussel. Informatie op www.nova-cinema.org

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud