Fiscus detecteert veel minder kasgeldfraude

(tijd) - De fiscus detecteerde vorig jaar heel wat minder frauduleuze kasgeldconstructies dan de voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van de staatssecretaris voor de Strijd tegen de Fiscale Fraude, Hervé Jamar (MR).

In 2005 kwam de fiscus voor bijna 19,7 miljoen euro frauduleuze kasgeldconstructies op het spoor. Dat is het laagste bedrag sinds 1995. In het piekjaar 1999 was dat nog ruim 204,3 miljoen euro. In de loop der jaren daalde het bedrag stelselmatig tot 155 miljoen euro in 2000, 103,6 miljoen in 2001, 154 miljoen (2002), 173 miljoen (2003) en 86 miljoen (2004).

Ook het aantal dossiers (inkohieringen) daalt fors, van 82 in 1999 tot 10 vorig jaar.

De regering verklaart dat de kasgeldfraude onder controle is. Een andere mogelijke verklaring is dat er minder gevonden wordt. Maar ook de belastingadministratie stelt dat de strenge aanpak in België de fraudeurs heeft afgeschrikt.

Alle dossiers van kasgeldfraude zijn varianten op hetzelfde thema: de verkoop van een bedrijf zonder activiteiten en met enkel geld in kas. De koper betaalt nooit de verschuldigde belastingen op dat kasgeld en zuigt het geld uit de firma.

Volgens de fiscus en het gerecht is ook de verkoper vaak schuldig aan de belastingontduiking door de koper, omdat ze de constructie samen zouden hebben bedisseld. De verkopers argumenteren dat ze volledig te goeder trouw hebben gehandeld, en dat ze niet konden weten wat de koper met de firma zou doen.

LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud