Floyd Landis test ook bij tweede analyse positief

Floyd Landis, de winnaar van de Ronde van Frankrijk, is ook bij een tweede analyse positief bevonden. In het B-staal werd niet-lichaamseigen testosteron aangetroffen. Onmiddellijk na het bekendraken van het resultaat is Landis door zijn ploeg Phonak ontslagen. De Amerikaanse wielrenner blijft ontkennen dat hij doping gebruikt heeft en maakt zich sterk dat wetenschappers dat kunnen aantonen.

(belga) De UCI heeft de zaak doorverwezen naar het Amerikaanse Antidopingagentschap. De renner hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Landis kan nog beroep aantekenen. Voor het eerst in de geschiedenis zou een Tourwinnaar zijn gele trui moeten inleveren. In dat geval wordt de Spanjaard Oscar Perreiro Sio, die als tweede eindigde, tot winnaar van de 93ste editie van de Tour de France uitgeroepen. Een dergelijke beslissing komt er ten vroegste binnen zes maanden. Verwacht wordt dat de juridische strijd die Landis aangaat om zijn onschuld te bewijzen, een half jaar zal duren.

De 30-jarige Landis werd na de zeventiende etappe van de Tour de France op doping gecontroleerd. Er werd een te hoge testosteronwaarde aangetroffen, wat pas enkele dagen na afloop van de Tour bekend werd gemaakt.

Dopingbestrijding

Patrick Lefevere is van plan tijdens een vergadering op 16 augustus enkele voorstellen te lanceren voor dopingbestrijding in de wielersport. Dat maakte de ploegmanager van Quick.Step-Innergetic en voorzitter van de vereniging van sportdirecteurs gisteren bekend. 'De wielersport heeft met het geval-Landis opnieuw een fikse knauw gekregen. Het is hoog tijd dat wij als ploegleiders wat gaan doen om het nest verder uit te zuiveren.'

'Voor de start van de Tour de France in Straatsburg was er eensgezindheid bij de wielerteams. Renners die in verband werden gebracht met de Spaanse arts Fuentes, werden resoluut de deur gewezen. Wij moeten nu voort doen', zegt Lefevere. Hij denkt aan het opvoeren van het aantal onaangekondigde antidopingcontroles, maar wil vooral de ploegen meer betrekken. 'Als nu iemand positief bevonden is, wordt die onmiddellijk op non-actief gezet of ontslagen. Ik stel voor dat een ploeg een sanctie krijgt als meerdere van haar renners positief bevonden worden. Dat kan gaan tot tijdelijke of zelfs definitieve schorsing uit de ProTour.'

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud