Forgeard bestuurder af bij EADS

Noel Forgeard stapt op als gedelegeerd bestuurder van de Europese luchtvaart- en defensiegroep EADS. Hij wordt met onmiddellijke ingang vervangen door de huidige voorzitter van de Franse spoorwegen, Louis Gallois.

(tijd) Ook Gustav Humbert neemt ontslag als gedelegeerd bestuurder van EADS-dochter Airbus. De Duitser wordt opgevolgd door Christian Streiff, de voormalige vice-gedelegeerd bestuurder van Saint-Gobain. Forgeard vertrekt ook als lid van de raad van bestuur van EADS en is niet langer voorzitter van het aandeelhouderscomité van Airbus. Humbert vertrekt uit het directiecomité van EADS.

De positie van Forgeard en Humbert stond al een tijd onder druk. Beide bestuurders werden verantwoordelijk geacht voor de vertraging die werd opgelopen bij de productie van de Airbus A380-superjumbo. Midden juni maakte Forgeard bekend dat de productie van de A380 zes tot zeven maanden vertraging zal oplopen. Daardoor kan de bedrijfswinst van Airbus tussen 2007 en 2010 jaarlijks 500 miljoen euro lager uitvallen. Het nieuws duwde het aandeel EADS toen met een ruim een kwart omlaag. Bovendien wordt Forgeard beticht van handel met voorkennis. Hij zou in maart dit jaar opties uitgeoefend hebben voor een som van 2,5 miljoen euro, terwijl hij toen al op de hoogte zou zijn geweest van de problemen bij Airbus. Forgeard heeft steeds beweerd onschuldig te zijn.

Opvolger

Forgeards opvolger wordt de huidige voorzitter van de Franse Spoorwegen (SNCF) Louis Gallois. De 62-jarige Gallois stond tussen 1992 en 1996 aan het hoofd van Aerospatiale, het Franse luchtvaartbedrijf dat in 2000 samensmolt met DaimlerChrysler Aerospace en het Spaanse CASA om zo EADS te vormen. Anne-Marie Idrac, de voorzitster van de Parijse metro-uitbater RATP, werd aangeduid om Gallois op te volgen aan het hoofd van de SNCF. De nieuwe topman van Airbus, de 51-jarige Christian Streiff, heeft een jarenlange ervaring in een aantal Franse, Duitse en Amerikaanse industriebedrijven en was ook vice-gedelegeerd bestuurder van de Franse producent van bouwmaterialen Saint-Gobain.

EADS laat voorts weten dat Airbus meer wordt geïntegreerd in de organisatie van EADS eens het bedrijf de overname heeft afgerond van het belang van 20 procent dat de Britse defensiegroep BAE Systems aanhield in Airbus.

Bestuursorganisatie

Als gevolg van de problemen bij Airbus komt ook de complexe managementstructuur bij EADS steeds meer ter discussie. Totnogtoe werd het bedrijf geleid door twee gedelegeerd bestuurders: de Fransman Noel Forgeard en de Duitser Thomas Enders. Volgens de Franse krant Le Figaro bereikten de hoofdaandeelhouders van EADS - de Franse staat (15%), Lagardere (7,5%) en Daimler Chrysler (22,5%) - een akkoord over de aanpassing van de bestuursorganisatie. Volgens bronnen dicht bij het dossier is de kans groot dat de vaak bekritiseerde tweevoudige structuur verdwijnt. In de nieuwe organisatie zou Enders de operationele leiding over de groep nemen. Louis Gallois zou aan het hoofd komen te staan van het toezichtcomité, met rechtstreeks onder hem de nieuwe Airbus-topman Christian Streiff.

De Franse minister van Economie en Financiën, Thierry Breton, zei in een reactie volledig achter de managementwissel bij EADS te staan. Hij verwees daarbij naar een overeenkomst tussen de Franse overheid en de industriële aandeelhouders van EADS. Die bepaalt dat het de industriële aandeelhouders zijn die de operationele beslissingen nemen bij de luchtvaart- en defensiegroep.

PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud