Fortis genoemd als partner Italiaanse PBI

De Belgische bankverzekeraar Fortis wordt genoemd als partner voor de Italiaanse bank Banca Popolare Italiana (BPI). De Italiaanse krant Il Messaggero kopte gisteren dat Fortis, maar ook het Franse Société Générale en Deutsche Bank, BPI benaderd hebben over een verkoop.

Jean-Paul Votron, gedelegeerd bestuurder van Fortis

(tijd) - De Italiaanse bank is vooral bekend door zijn omstreden rol in de overnamestrijd rond landgenoot Antonveneta in 2005. Na een maandenlange strijd moest BPI de duimen leggen voor het Nederlandse ABN AMRO. Die mislukte overname, waarin BPI herhaaldelijk over de schreef ging, maakte van de Italiaanse rover zelf een prooi.

Fortis wil niet reageren op deze marktgeruchten. Op de vraag of Fortis geïnteresseerd is in de Italiaanse markt, antwoordt Fortis-woordvoerder Wilfried Remans: 'We zijn al actief op de Italiaanse markt met commercial & private banking-activiteiten. We hebben eerder aangegeven dat we verder willen groeien in Europa, maar we specificeren niet in welke landen', vervolgt Remans.

Nog volgens Il Messaggero hebben Fortis, Société Générale en Deutsche Bank geen formeel bod gedaan. Het management van BPI wil voor alles eerst de eigen activiteiten reorganiseren. 'Maar rond oktober of november zullen we een duidelijker beeld hebben om een tijdschema vast te leggen voor eventuele alliantiegesprekken', zegt Divo Gronchi, de gedelegeerd bestuurder van BPI in de Italiaanse krant.

Gronchi staat sinds eind vorig jaar aan het hoofd van de zelfstandige coöperatieve bank met 2,6 miljoen klanten. Hij volgde Gianpiero Fiorani op die in opspraak kwam wegens fraude bij de overnamepoging op Antonveneta. Met Gronchi kwam ook een volledig vernieuwd topkader bij de Italiaanse bank. Hun doel is het zwaar beschadigde imago van de bank herstellen en de groep voorbereiden op een nieuwe toekomst. Of dat met een buitenlandse partner zal zijn, wordt wellicht pas in 2007 beslist.

BPI heeft ruim 44,5 miljard euro aan activa en telt 979 kantoren, waarvan 225 in Toscane. Vandaag start de bank met een kapitaalverhoging van 719,4 miljoen euro. De bank geeft aandelen uit aan 6,8 euro. Vrijdag sloot het aandeel 3 procent hoger af op 7,44 euro.

DA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud