Frankrijk beter voorbereid op hittegolf

In Frankrijk stierven in juli 112 mensen als gevolg van de extreem hoge temperaturen. Het gaat vooral om ouderen, daklozen en mensen met een al zwakke gezondheid. In augustus 2003 vielen 15.000 hittedoden in het land. De Franse regering heeft daar duidelijk haar lessen uit getrokken.

VAN ONZE CORRESPONDENT IN PARIJS

(tijd) - De dodelijke augustusmaand van 2003 maakte zichtbaar dat de Franse ouderenzorg chronisch tekortschoot. Er kwam een deltaplanvoor de ouderenzorg en een uitgebreid en nauw vertakt noodplan voor het geval er opnieuw een hittegolf zou uitbreken. De 9 miljard euro die de plannen jaarlijks kosten, werden gevonden door het afschaffen van Tweede Pinksterdag als officiële feestdag. De inkomsten aan belastingen en premies die de Franse fiscus tijdens die extra werkdag int, worden doorgestort in een speciaal fonds voor verbetering van de ouderen- en gehandicaptenzorg.

De afgelopen weken vormden de eerste echte test voor de nieuwe maatregelen. Zodra in tientallen Franse departementen de 'alerte orange' van het 'plan canicule' werd afgekondigd, trad het noodplan in werking.

Het ministerie van Volksgezondheid eiste zendtijd op radio en televisie op voor waarschuwingsspotjes, waarin werd aangeraden dagelijks ten minste anderhalve liter water te drinken, ten minste drie uur per dag in een koele ruimte door te brengen en op de warmste momenten van de dag niet naar buiten te gaan. Eenzame ouderen werden aangespoord de hulp van buren op te zoeken. 'Hittegolfcoördinatoren' zetten in honderden Franse gemeenten een telefoonketting op, waarbij duizenden vrijwilligers contact opnamen met alleenstaande ouderen om te vragen of ze hulp nodig hadden. Alleen al in Parijs waren 12.300 vrijwilligers actief om het wel en wee van de ouderen en zieken in de gaten te houden.

Staking

De ziekenhuizen waren op hun hoede en hadden extra bedden klaarstaan om een eventuele stroom hitteslachtoffers op te vangen. Op dat moment begonnen de chirurgen, anesthesisten en verloskundigen aan een staking. Ze eisten een stevige verhoging van de tarieven die ze mogen aanrekenen en willen tegelijkertijd dat de overheid een forse bijdrage levert aan de snel stijgende premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen. Chirurgen krijgen in toenemende mate te maken met eisen voor financiële schadevergoeding als compensatie voor medische missers.

Minister van Volksgezondheid Xavier Bertrand was woedend. Hij betichtte de specialisten ervan de penibele situatie door de hittegolf te misbruiken om hun eisen kracht bij te zetten. Als reactie riep Bertrand stagiaires en onlangs gepensioneerde verpleegkundigen op de hulpdiensten te assisteren in geval van een grote toevloed van patiënten. De specialisten ontkenden dat ze de hittegolf hadden uitgekozen als actiemoment om zo de druk op de minister te verhogen.

De overlast van de staking bleef voor de patiënten beperkt. De chirurgen voerden wel spoedoperaties uit, en het rooster was door de zomervakantie toch al niet erg drukbezet met niet-spoedgevallen.

BaK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud