Frankrijk naar duel Sarkozy-Royal

De neogaullist Nicolas Sarkozy en de socialiste Ségolène Royal stoten door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. In de eerste ronde haalden beide minstens een vierde van de Franse stemmen. Ségolène Royal wordt de eerste vrouw die doorstoot naar de finale ronde van de 'presidentielles'. De tweede stemronde, op 6 mei, wordt door deze uitslag een bijna klassieke wedloop tussen links en rechts.

(tijd) De Fransen haastten zich gisteren in een recordtoeloop naar de stembus. Ongeveer 85 procent van de 44,5 miljoen kiesgerechtigde Fransen bracht zijn stem uit.

De eerste peilingen, gisteravond om 20 uur bij het sluiten van de stembureaus, wezen unisono op een overwinning van Sarkozy en Royal. Sarkozy leidt met een score van bijna zo'n 30 procent, Royal volgt met een ongeveer 25 procent van de stemmen.

De nummer drie, centrumkandidaat François Bayrou, haalt geen 20 procent van de stemmen. En de extreemrechtse Jean-Marie Le Pen kan zijn exploot van zes jaar geleden - een deelname aan de tweede ronde - niet herhalen. Hij strandt op een goede 10 procent van de stemmen en is daarmee de grote verliezer van deze verkiezingen.

De overige acht presidentskandidaten komen niet boven de grens van 5 procent van de stemmen uit. Zowel de linkse activist en landbouwer José Bové als groen boegbeeld Dominique Voynet haalt amper 1 tot 2 procent van de stemmen.

Nog nooit haalde een vrouw in Frankrijk de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ségolène Royal is de eerste die daar wel in slaagt. Ze kan de eerste vrouwelijke president van Frankrijk worden.

De tweede ronde, op 6 mei, wordt daarmee een fel bevochten, 'klassiek' duel tussen links en rechts. Nicolas Sarkozy, die vanuit de koppositie aan die tweede ronde begint, was gisteren in zijn overwinningstoespraak duidelijk over wat op het spel staat: 'De Fransen krijgen de keuze tussen twee maatschappijmodellen, twee waardeschalen.'

Algemeen wordt aangenomen dat de einduitslag nog volledig openligt. De vraag is vooral wat de kiezers van Bayrou zullen doen. Hij zei gisteren dat hij eerst wil luisteren naar wat beide kandidaten te vertellen hebben, voor hij zijn achterban kiesadvies geeft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud