Franse uitvaartsector gaat sterke groei tegemoet

De uitvaartsector in Frankrijk kent een sterke groei, vooral gedreven door de snelle veroudering van de bevolking. Tegelijk ontwikkelt zich in die sector in Frankrijk ook steeds meer concurrentie. Traditionele marketinginstrumenten worden niet langer geschuwd in dit toch delicate segment en soms heersen woekerprijzen.

(tijd) Het Franse statistisch en economisch bureau Insee voorspelt dat in Frankrijk in 2020 zo'n 700.000 mensen zullen sterven, tegen 537.000 in 2005. 'De uitvaartsector is een dynamische markt die snel zal groeien', zegt Isabelle Dubois-Costes, woordvoerster van het grootste Franse uitvaartbedrijf, OGF. In 2005 bedroeg de omzet in die sector in Frankrijk 1,4 miljard euro. Voorlopig blijft de groei beperkt tot 2 procent per jaar, maar vanaf 2010 zal de sector 6 procent per jaar groeien, blijkt uit cijfers van het Insee.

In Frankrijk heeft de uitvaartsector zich ontwikkeld sinds de wet van 8 januari 1993 een einde maakte aan het gemeentelijke monopolie om begrafenissen te mogen organiseren. Intussen telt de sector er 40 gemeentelijke regies en meer dan 2.500 privébedrijven. Net als in België wekt de sector nu ook in Frankrijk de interesse op van buitenlandse investeerders. OGF, een van de grootste Franse uitvaartbedrijven, werd in 2004 voor 300 miljoen euro opgekocht door het Amerikaanse investeringsfonds Vestar Capital partners. Voorlopig is de Franse uitvaartsector nog grotendeels in handen van kleine familiebedrijven met minder dan 10 werknemers. 'Maar het is niet deze groep die aan marktaandeel wint', zegt François Bouis, de voorzitter van de federatie van de uitvaartsector. De grotere bedrijven schuwen de marketingtechnieken niet en doen promotieacties in de kerstperiode of op Moederdag en zij winnen aandeel.

wet van de stilte

In de sector bestaan nog weinig regels en ook de prijsstrategie is voorlopig ondoorzichtig. 'In de Franse uitvaartsector heerst de wet van de stilte en dat is niet gezond', zegt ook Michel Kawnik, de voorzitter van de vereniging voor uitvaartinformatie. Steeds meer komen daar klachten binnen over weinig scrupuleuze firma's, die prijzen aanrekenen die soms vier keer hoger liggen dan het gemiddelde. Bedrijven als OGF hebben daardoor al boetes gekregen.

Bij een uitvaart gaat het al gauw om grote bedragen. Gemiddeld kostte een uitvaart in Frankrijk in 2005 zo'n 2.300 euro, waarvan 40 procent voor de uitvaartdienst en 40 procent voor de grafsteen. Crematies zijn gemiddeld goedkoper. Ondanks de oprukkende secularisering verkiest nog altijd 63 procent van alle Fransen een religieuze begrafenis.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud