'Geen gedwongen ontslagen bij VW Vorst'

Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen bij VW Vorst. Er worden wel tijdelijke contracten stopgezet en mensen die het bedrijf op vrijwillige basis verlaten, worden niet langer vervangen.

(tijd) Dat was afgelopen weekend te horen in Belgische regeringskringen naar aanleiding van berichten over afslankingen bij de Duitse autoconstructeur. Bij VW in Vorst werken 5.200 mensen.

De Duitse personeelsdirecteur van Volkswagen, Horst Neumann verklaarde zaterdag in de regionale krant Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ) dat Volkswagen zijn personeelsbestand in België (Vorst), Spanje (Pamplona) en Portugal (Palmela), zal verminderen.

'We hebben een probleem in onze West-Europese fabrieken', stelt Neumannn in de HAZ, 'en we gaan er het aantal werknemers verminderen zoals we in Duitsland hebben gedaan.'

Aantallen wou Neumann niet geven maar volgens een andere Duitse krant, de Frankfurter Allgemeine, zou het gaan om 20 procent van het 12.000 koppige personeelsbestand, of ongeveer 2.400 banen. Volgens Neumann liggen de groeimarkten in Rusland, India en China en verliezen landen als Spanje hun kostenvoordelen. Bovendien, aldus Neumann, moet VW stoppen met fabrieken uitbaten die slechts op driekwart van hun capaciteit draaien. Fabrieksluitingen zouden echter niet aan de orde zijn.

In Belgische regeringskringen was te horen dat Portugal het zwaarst zou worden getroffen.

Begin oktober raakte bekend dat de Belgische VW-vestiging volgend jaar de productie van 30.000 auto's, of 15 procent, dreigt te verliezen.

Om zijn rendabiliteit op te krikken maakte VW begin dit jaar bekend dat ze de volgende drie tot vijf jaar 20.000 jobs schrapt in Duitsland. Met de Duitse vakbonden werd een akkoord bereikt om langer te werken zonder loonopslag.

MDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud