GIMV haalt tot 15 miljoen euro uit Alfacam

De Vlaamse durfkapitaalgroep GIMV wil bij de nakende beursgang van Alfacam tot 15 miljoen euro incasseren door de verkoop van aandelen in de tv-groep uit Lint. Gabriel Fehervari daarentegen, de oprichter en grootste aandeelhouder van Alfacam, brengt geen aandelen naar de beurs.

(tijd) Het is al langer bekend dat Alfacam naar de eerste markt van Euronext Brussel trekt. Het dossier zit in de laatste rechte lijn. Volgens diverse bronnen dicht bij de beursoperatie begint de inschrijvingsperiode voor de kandidaat-beleggers op 7 mei. In principe duurt die periode twee weken, maar de kans op een vervroegde afsluiting wordt groot geacht.

Alfacam wil 20 miljoen euro vers geld ophalen door de uitgifte van nieuwe aandelen. Het geld dient om de groei van de groep de komende twee tot drie jaar te ondersteunen.

Een beursintroductie biedt bestaande aandeelhouders van het bedrijf bovendien de mogelijkheid om hun belang geheel of gedeeltelijk te verzilveren. In het geval van Alfacam maakt enkel de GIMV gebruik van die mogelijkheid, maar ze verkoopt haar belang niet volledig.

De investeringsmaatschappij bezit 24 procent van Alfacam, en wil na de verkoop nog een kleine participatie overhouden. Ze volgt daarbij, net als Fehervari, de redenering dat de nieuwe activiteiten die de groep ontwikkelt, zoals rond de opslag van tv-beelden, Alfacam over enkele jaren meer waard zullen maken. Dan, bij een mogelijke nieuwe kapitaaloperatie, kan de GIMV helemaal uitstappen en verkoopt Fehervari mogelijk ook voor het eerst aandelen.

De GIMV stopt ook als enige aandelen in de overtoewijzingsoptie. Indien die wordt uitgeoefend kan de opbrengst voor de durfkapitaalgroep stijgen tot boven 15 miljoen euro. Het uiteindelijke cijfer hangt af van de prijs per aandeel die op Alfacam zal worden geplakt. De partijen die de beursgang begeleiden, zijn nog bezig met het cijferwerk.

Fehervari heeft 76 procent van Alfacam in handen. Hij en de GIMV dreven hun belang enkele weken geleden op door het Duitse tv-bedrijf Plazamedia, dat 5 procent bezat, uit te kopen.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud