GM, Renault en Nissan onderzoeken alliantie

Het Amerikaanse General Motors (GM), het Franse Renault en het Japanse Nissan gaan de komende drie maanden onderzoeken welke besparingen een alliantie tussen de drie autobouwers kunnen opleveren.

(reuters) De beslissing is het resultaat van een langverwacht 'diner' vorige vrijdag in Detroit met Rick Wagoner en Carlos Ghosn, algemeen directeur van respectievelijk GM en van Renault-Nissan. De bijeenkomst kwam er twee weken nadat Kirk Kerkorian, de grootste individuele aandeelhouder van GM, met het idee kwam dat Renault en Nissan een substantieel belang zouden nemen in General Motors. Renault en Nissan hebben al een kruisparticipatie.

Ghosn en Wagoner verklaarden na het diner dat een mogelijke samenwerking zich zal toespitsen op een gezamenlijke aankoop van onderdelen en het delen van platformen. Analisten zijn er niet van overtuigd dat de besparingen die Kerkorian eerder gesuggereerd had ook gerealiseerd kunnen worden. Wagoner zei vorige week nog dat GM niet rekent op een 'witte ridder' om het uit zijn zware problemen te bevrijden. GM is wel 's werelds grootste autobouwer, maar is al jaren verlieslatend. In 2005 boekte het een verlies van 10,6 miljard dollar. Renault is slechts het nummer tien in de wereld, maar al wel enkele jaren rendabel, onder meer door de harde besparingen van Ghosn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud