Google moet artikels verwijderen van Belgische News-site

De Amerikaanse onlinezoekmachine Google moet van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg artikels en foto's van Frans- en Duitstalige dagbladuitgevers verwijderen van zijn Belgische Google News-website. Het vonnis slaat op het tekst- en beeldmateriaal van de uitgevers die worden vertegenwoordigd door de beheersvennootschap Copiepresse en dateert van 5 september.

(tijd/belga) - Als Google de data niet van zijn site haalt, riskeert het een dwangsom van 1 miljoen euro per dag. Dat meldt de Amerikaanse juridische website chillingeffects.org, waar het volledige vonnis te lezen is. Google is ook verplicht het vonnis duidelijk te publiceren op zijn google.be-homepagina, anders moet het een dwangsom van 500.000 euro betalen. De eerste dwangsommen kunnen vanaf vandaag worden opgelegd.

Copiepresse stapte begin augustus naar de rechtbank omdat Google zonder toestemming artikels van Franstalige en Duitstalige uitgevers had geplaatst op de pagina's van zijn Google News-dienst. De internetgroep respecteerde evenmin de wetten op de auteursrechten, klonk het.

Google zette zijn Belgische Google News-site begin dit jaar op het net. De dienst biedt surfers de mogelijkheid meer dan 400 nieuwsbronnen in België en duizenden bronnen in de rest van de wereld te raadplegen. Toen al liet de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers weten dat ze juridische stappen overwoog omdat Google geen auteursrechten betaalde.

Ook elders in Europa werden gelijkaardige rechtszaken aangespannen tegen Google. In Frankrijk zag Google zich vorig jaar verplicht het nieuws van het persagentschap AFP van zijn pagina's te halen wegens inbreuken op het auteursrecht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud