Hogere rente doet converteerbare obligaties floreren

De hogere rente zorgt voor een heropleving van de converteerbare obligaties. Dit jaar gaven bedrijven al voor 60 miljard dollar (47,8 miljard euro) converteerbaar papier uit, bijna het dubbele van de 36,1 miljard dollar over de eerste zes maanden van 2005.

(bloomberg/tijd) - Voor de bedrijven, maar ook voor de investeerders, zijn converteerbare obligaties een goed instrument om op de stijgende rente in te spelen.

Het Franse internetbedrijf Ilead, de Amerikaanse softwaregroep Informatica, en de Zuid-Afrikaanse meubelmaker Steinhoff kwamen alle drie de voorbije twee weken met een converteerbare obligatie op de markt.

Converteerbare obligaties zijn effecten die zoals gewone obligaties een jaarlijkse coupon geven. Maar ze hebben een extraatje: ze zijn tegen een op voorhand vastgestelde koers omwisselbaar tegen aandelen, ofwel gedurende de hele looptijd van de obligatie, ofwel op bepaalde datums. De coupon is lager dan de rente op een gewone bedrijfsobligatie, maar daartegenover staat het onbegrensde potentieel om mee te profiteren wanneer de onderliggende aandelen stijgen. Converteerbare obligaties combineren met andere woorden de veiligheid en het minimale rendement van obligaties met het groeipotentieel van aandelen.

'De bedrijven zoeken de goedkoopst mogelijke vorm om te financieren. In een klimaat van stijgende rentevoeten, is het voor bedrijfsleiders interessanter converteerbaar papier uit te geven dan gewone obligaties', zegt de zakenbank Merrill Lynch. 'Op een converteerbare obligatie betalen ondernemingen al gauw 300 tot 600 basispunten minder dan op een gewone obligatie.'

De financieringskosten voor gewone obligaties zijn recentelijk fors toegenomen. Het gemiddelde rendement op Europese bedrijfsobligaties met goede kwaliteit (boven rommelstatus), steeg volgens Merrill Lynch in één jaar van 3,06 naar 4,4 procent. In de Verenigde Staten nam het gemiddelde rendement sinds eind december toe van 5,47 naar 6,22 procent.

'Voor de bedrijven is het logisch dat ze naar converteerbaar papier grijpen', zegt JP Morgan. 'Vooral de ondernemingen met een iets lagere kredietwaardigheid gaan door de stijgende rente en de groeiende spreads met overheidspapier op zoek naar alternatieven.'

'Gelukkig staat daar een grote vraag van de investeerders tegenover. De gewone obligaties scoren slecht bij stijgende rentevoeten. Maar zolang de aandelenmarkten goed blijven presteren, doen ook de converteerbare obligaties het goed. Wegens de recente correctie op de beurs zijn veel aandelen goedkoop. Maar tegelijk hebben de snelle koersdalingen en de hevige volatiliteit op de markt het risicobesef bij de beleggers doen toenemen. Daarom kiezen meer beleggers voor converteerbaar papier: het biedt bescherming tegen dalende koersen, terwijl ze toch van een eventueel beursherstel kunnen meeprofiteren. Voor die bescherming tegen volatiliteit moet natuurlijk een prijs worden betaald, en daar profiteren de emittenten van.'

De beleggershonger naar converteerbaar papier uit zich ook in de koersen: volgens de indexen van Merrill Lynch brachten converteerbare obligaties dit jaar 2,3 procent op. Met gewone bedrijfsobligaties verloren beleggers 1,2 procent.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud