Indonesië vraagt hulp voor ramp met meer dan 4.000 doden

Indonesië vraagt de internationale gemeenschap hulp na de zware aardbeving die het voorbije weekend op het eiland Java duizenden doden eiste.

(tijd) Een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft zaterdagmorgen de Indonesische regio Jogjakarta getroffen. Er zouden al meer dan 4.000 doden en 20.000 gewonden geteld zijn. Er zijn geen Belgische slachtoffers.

Het epicentrum van de aardbeving lag op een dertigtal kilometer ten zuiden van de universiteitsstad Jogjakarta, in een zeer dichtbevolkt gebied. In de stad wonen ongeveer een half miljoen mensen.

Heel wat huizen en gebouwen in de wijde omgeving raakten beschadigd. De luchthaven van Jogjakarta raakte eveneens zwaar beschadigd,waardoor alle vluchten zijn opgeschort. De telefoon- en stroomvoorziening is op vele plaatsen stuk. De beving heeft ook schade aangericht aan het boeddhistische tempelcomplex Borobodur, een van de grootste toeristische trekpleisters van het land.

België heeft al een half miljoen euro vrijgemaakt voor dringende hulp aan de slachoffers. Vlaanderen stelt 150.000 euro ter beschikking. De Europese Commissie beloofde 3 miljoen euro en de Verenigde Staten 500.000 dollar.

De ontwikkelingsorganisatie Plan Belgie zet een inzamelactie op poten en B-FAST (Belgian First Aid & Support Team) houdt zich klaar om indien nodig een team naar Java te sturen. Maar dat kan pas als het betrokken land daar daadwerkelijk om vraagt.

Indonesië ligt op de 'vuurgordel' aan de rand van de Pacifische plaat en daardoor vinden in de eilandengroep regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaats. De eilanden in de Stille Oceaan werden zondag door nog twee zware aardbevingen getroffen, een op de eilandengroep Tonga en een op Papoea-Nieuw-Guinea. Er zijn nog geen meldingen van schade of slachtoffers in die gebieden.

(Foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud