Inflatiecijfers domineren financiële markten

(tijd) - Euronext Brussel zet in een gespannen sfeer de nieuwe week in na het dieprode slot van de aandelenmarkten vrijdag. De beleggers zijn in de greep van inflatie- en rentevrees en dat kleurt hun perceptie van de bedrijfsresultaten. Vandaag komt Roularta voorbeurs met de cijfers over het eerste kwartaal en de volgende dagen komen onder meer Innogenetics, Agfa-Gevaert, Fortis, NPM en Belgacom aan de beurt.

Gedelegeerd bestuurder Rik De Nolf van Roularta kan best op zijn hoede zijn in de communicatie met de markten. De voorbije week viel vooral op dat zelfs sterke resultaten worden afgestraft. De markten vrezen voor inflatie en renteverhogingen, de prijzen van olie en grondstoffen zijn volatiel. In die context is bij de bekendmaking van resultaten het glas snel eerder halfleeg dan halfvol.

Drie analisten, gecontacteerd door Tijd-Nieuwslijn, verwachten gemiddeld dat Roularta een eerstekwartaalwinst van 5,3 miljoen euro bekendmaakt. Vorig jaar bedroeg de nettowinst van Roularta over de eerste drie maanden 5,1 miljoen euro. Volgens de analisten werd over het eerste kwartaal een omzet geboekt van 128,3 miljoen euro, een stijging op jaarbasis van 5,8 procent.

Analist Francois Van Leeuw van Bank Degroof verwacht dat de audiovisuele afdeling kon profiteren van de goede prestaties van radiozender Q-Music en de extra inkomsten van de digitale verspreiding van de televisiezenders door Belgacom en Telenet. Die 'digitale' contracten zouden tot 5 miljoen euro per jaar waard zijn. De resultaten van de printafdeling zouden dan weer positief beïnvloed zijn door de overname van Point de Vue en het 35-procentbelang in de groep L'Express L'Expansion.

Luc Struelens van ING voegt er nog aan toe dat de audiovisuele afdeling hoogstwaarschijnlijk te lijden had onder de zwakke reclame-inkomsten bij de televisiezenders van de VMMa. De herstructurering bij de moedermaatschappij van VTM zou volgens de analist nog geen positieve invloed hebben op het resultaat tijdens over het eerste kwartaal.

Kristof Samoy van KBC Securities wijst er nog op dat de startkosten van een aantal gratis bladen in Frankrijk het resultaat van de printdivisie tijdens het eerste kwartaal enigszins drukte. 'De hoge marges van Point de Vue, het grotere aantal jobadvertenties en package deals, en de goede prestatie in Frankrijk, zullen dat negatief effect evenwel tenietdoen', stelt Samoy.

De financiële markten kijken deze week vooral uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers, die dinsdag en woensdag worden gepubliceerd. De evolutie van de inflatie bepaalt mee of de Amerikaanse centrale bank (Fed) eind juni beslist te stoppen met renteverhogingen. De Fed trok vorige week haar basisrente op tot 5 procent.

Zowel de producenten- als de consumptieprijzen zijn in april wellicht flink gestegen. De sterke stijging van het algemene prijspeil is vooral te wijten aan de duurdere olie. De prijzen zonder voeding en energie stijgen veel trager. Dat wijst erop dat de hoge olieprijzen niet doorsijpelen in de prijzen van andere producten. De Fed en de financiële markten kijken vooral naar de zogenaamde kerninflatie, de inflatie zonder voeding en energie.

DS/WV/RL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud