Inflatiegevaar in VS nog niet geweken

De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank (Fed) is in juli wellicht gestegen tot 2,5 procent, het hoogste peil in elf jaar. Toch geloven economen dat de Fed ook in september de basisrente stabiel houdt op 5,25 procent.

(tijd) De favoriete inflatiemaatstaf van de Fed is de prijsindex van persoonlijke consumptie-uitgaven zonder voeding en energie. Deze index heeft volgens de centrale bank twee voordelen. Hij weerspiegelt beter de fundamentele prijsontwikkeling, omdat de sterk schommelende voeding- en energieprijzen worden weggezuiverd. Bovendien omvat deze prijsindex uit de nationale rekeningen in principe alle producten en dus niet alleen de producten die in de index van de consumptieprijzen zitten.

Fed-voorzitter Ben Bernanke en sommige andere bestuurders vinden een inflatie tussen 1 en 2 procent optimaal. Voorlopig blijft de inflatie stijgen, omdat de olieprijsstijging van de voorbije maanden doorsijpelt in de prijzen van andere producten. Ook de afname van de productiviteitsstijging en de snellere toename van de loonkosten per eenheid product duwen de consumptieprijzen naar omhoog.

Maar de vertraging van de economische groei zal de inflatie over enkele maanden wellicht weer doen dalen. Nieuwe Amerikaanse cijfers zullen bevestigen dat de Amerikaanse economie afkoelt. De notulen van de laatste Fed-vergadering zullen meer informatie verschaffen over de redenen waarom de Fed haar beleid van renteverhogingen opschortte. Economen geloven dat de Fed nog verscheidene maanden de rente stabiel houdt en in de eerste helft van volgend jaar de rente begint te verlagen.

De inflatievooruitzichten in de eurozone zijn beter dan in de VS. Economen geloven dat de inflatie in augustus daalde tot 2,3 procent tegenover 2,4 procent in juli. Dat is vooral te danken aan Duitsland, want daar daalde de inflatie onverwacht van 1,9 tot 1,7 procent. Duitsland heeft als grootste lidstaat van de eurozone een grote invloed op de inflatiecijfers van de hele monetaire unie. De Europese Centrale Bank (ECB) zal deze week een afwachtende houding aannemen. Zij verhoogde pas vier weken geleden haar basisrente tot 3 procent.

Cijfers Telenet en KBC

Op micro-economisch vlak houdt op de Brusselse beurs de stroom halfjaarresultaten onverminderd aan. De interessantste halfjaarcijfers zijn die van de televisie- en telecommunicatiegroep Telenet , woensdag nabeurs, en die van bankgroep KBC, donderdag voorbeurs. Woensdag komt ook nog de fabrikant van industriële wasmachines LSG met resultaten, een dag later gevolgd door gasverkoper Distrigas, gastransporteur Fluxys, informaticadienstengroep Real Software en vastgoedbevak WDP. Vrijdag sluiten autoverdeler D'Ieteren, bioscoopuitbater Kinepolis, KBC-holding Almancora en elektriciteitsgroep Electrabel de rij.

WV/KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud