Innogenetics kijkt uit naar schadevergoeding Abbott

Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics hoopt op een forse schadevergoeding van de Amerikaanse farmagroep Abbott, na de overwinning in een rechtszaak. 'We zijn optimistisch dat de jury een aangepaste schadevergoeding zal toekennen aan Innogenetics', zegt Frank Morich, de gedelegeerd bestuurder van Innogenetics, die er de afgelopen maanden geen twijfel over liet bestaan dat zijn bedrijf de zaak zou winnen. De uitspraak van de jury van het Amerikaanse District Court for the Western District of Wisconsin heeft de geldigheid van een belangrijk octrooi van Innogenetics bevestigt. Deze week behandelt de jury de eis tot schadevergoeding van Innogenetics. Het Gentse bedrijf verwacht dat het proces vrijdag wordt afgerond.

(tijd) Het bewuste octrooi, gebruikt in diagnostica voor hepatitis C (HCV-genotypering), werd door Abbott betwist. De Amerikaanse farmareus weigerde daarom licentievergoedingen aan Innogenetics te betalen.

Innogenetics stapte naar de rechtbank omdat het door deze moedwillige patentinbreuk van Abbott heel wat licentie-inkomsten misliep. Analisten schatten de licentievergoeding voor het octrooi op zo'n 5 miljoen euro. Dit bedrag zat al in Innogenetics' omzetvoorspellingen voor 2006. Innogenetics bereikte eerder dit jaar ook een akkoord met Third Wave, een tweede Amerikaanse bedrijf dat weigerde te betalen voor het gebruik van het hepatitis C-genotyperingsoctrooi.

Behalve licentievergoedingen liep Innogenetics ook royaltyinkomsten mis. 'Het Duitse Bayer en het Zwitserse Roche namen wel een licentie op onze technologie. Abbott en Third Wave pikten marktaandeel van Bayer en Roche in, omdat ze hun producten goedkoper kunnen aanbieden. Daardoor mist ook Innogenetics royalty's op de producten van Bayer en Roche', legde Morich enkele maanden geleden uit.

Innogenetics liet vrijdagavond ook weten dat het de rechtbank zal vragen de productie en de verkoop van Abbott's hepatitis-C-testen stop te zetten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud