Intrede Petrobras in Astra levert NPM 360 miljoen dollar op

De Braziliaanse oliemaatschappij Petroleo Brasileiro (Petrobras) betaalt 360 miljoen dollar voor een belang van 50 procent genomen in de Texaanse raffinaderij van Pasadena. Die was volledig in handen van Astra Oil, een onderdeel van de grondstoffenhandelaar Transcor. Die is op zijn beurt in handen van de Nationale Portefeuillemaatschappij, de beursgenoteerde spilholding van de Waalse financier Albert Frère. De overeenkomst tussen Petrobras en NPM werd eerder dit jaar gesloten. Petrobras maakte afgelopen weekend verdere details bekend.

(tijd) De raffinaderij verwerkt dagelijks 100.000 vaten aardolie. Petrobras en Astra hebben plannen om de capaciteit van de installatie te verdubbelen om zo ook olie uit het Campos Basin voor de Atlantische kust van Brazilië te kunnen behandelen. Zowel Petrobras als Astra/Transcor zal 250 miljoen dollar investeren in de raffinaderij. Met de geldinjectie willen de twee aandeelhouders de verwerkingscapaciteit van zwaardere soorten ruwe olie optrekken van 20.000 tot 70.0000 vaten per dag.

De contanten die Transcor/Astra ontvangt van Petrobras zullen niet doorgestort worden aan eigenaar NPM. Ze blijven binnen de groep om investeringsopportuniteiten te financieren.

Volgens analisten is Transcor goed voor 13,2 procent van de intrinsieke waarde van NPM. De holding heeft ook belangen in de oliereus Total en de bouwgroep Eiffage en controleert de holding GBL.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud