Israël bombardeert bureau Palestijnse premier Haniyeh

Het Israëlische leger heeft zaterdagnacht een luchtaanval in Gaza uitgevoerd op het bureau van de Palestijnse premier Ismaïl Haniyeh. Het gebouw is zwaar beschadigd maar er zouden geen gewonden zijn gevallen. Israël heeft sinds de ontvoering van een Israëlische soldaat Gilad Shalit op 25 juni bij herhaling gedreigd hooggeplaatste Hamas-leden zoals premier Haniyeh persoonlijk aan te pakken.

(foto belga)

(afp/dap) - De Palestijnse Hamas-premier heeft de luchtaanval op zijn bureau veroordeeld en riep de internationale gemeenschap op tussenbeide te komen om het Israëlische offensief een halt toe te roepen. De aanval is 'een aanslag op een Palestijns symbool', zei de premier vanuit de restanten van zijn bureau. Hij noemde het offensief dat door Israël werd gelanceerd in reactie op de ontvoering van een Israëlische soldaat 'waanzinpolitiek'. VN-secretaris-generaal Kofi Annan veroordeelde de luchtaanval indirect door te verklaren dat de Palestijnse instituties bewaard moeten blijven. Ze maken deel uit van een twee-staten-oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict, zegt Annan. 'Dus heeft ook Israël er belang bij ze te sparen'.

De gewapende arm van Hamas van zijn kant dreigt met aanslagen tegen openbare infrastructuur in Israël als vergelding voor de Israëlische luchtaanvallen tegen regeringsdoelwitten in de Gazastrook.

Soldaat

De bemiddelingspogingen om de ontvoerde Israëlische soldaat vrij te krijgen, zitten inmiddels zo goed als vast. 'We zitten dichtbij een impasse', zei de woordvoerder van de Palestijnse president Abbas na een onderhoud tussen Abbas en een gezant van de Verenigde Naties, Alvaro de Soto, in Gaza. Abbas en Egyptische gezagsdragers proberen te bemiddelen tussen Israël en drie Palestijnse organisaties die de ontvoering opeisen van de soldaat. De drie Palestijnse militante groeperingen hebben Israël gevraagd duizend Palestijnse gevangenen vrij te laten in ruil voor Gilad Shalit. Maar de Israëlische premier Ehud Olmert blijft weigeren Palestijnse gevangenen vrij te laten.

De Israëlische vice-premier, Shimon Peres, goot gisteren olie op het vuur door tegen CNN te verklaren dat de door de IsraëliërsHamasregeringFatahbewegingAl-Aqsa aangehouden ministers van de Palestijnse Hamas-regering berecht zullen worden voor terreurdaden. Donderdag hebben de Israëli's op de Westelijke Jordaanoever een derde van de regering van Hamas gearresteerd. Ook Palestijnse parlementsleden, burgemeesters en andere politieke verantwoordelijken - 64 in totaal - werden bij deze actie zonder voorgaande opgepakt.

De aan de Fatah-beweging gelieerde al-Aqsa Martelarenbrigades hebben vrijdagnacht een tweede Israëlische soldaat ontvoerd. Dat meldden de brigades zelf in een communiqué aan het Franse AFP. In ruil voor zijn vrijheid eisen ze dat Israël zijn offensief in de Palestijnse gebieden stopzet en de blokkade tegen die gebieden opheft. Ze dreigen de soldaat te doden als hun eis niet wordt ingewilligd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud