Israël en Libanon stemmen in met VN-resolutie

De Israëlische regering heeft gisteren VN-resolutie 1701 goedgekeurd. De resolutie roept op tot een onmiddellijk einde van de vijandelijkheden. Ook Libanon stemt in met de resolutie. Tijdens het weekeinde werden de vijandelijkheden evenwel onverminderd voortgezet.

(foto belga) De Israëlische premier Ehud Olmert

(afp/reuters/tijd) - De Israëlische regering heeft gisteren VN-resolutie 1701 goedgekeurd. De resolutie roept op tot een onmiddellijk einde van de vijandelijkheden. Ook Libanon stemt in met de resolutie. Tijdens het weekeinde werden de vijandelijkheden evenwel onverminderd voortgezet.

Van de 25 Israëlische ministers stemden er 24 voor de resolutie. Enkel minister van Verkeer, ook oud-minister van Defensie, Saul Mofaz weerhield zich, werd vernomen uit officiële bron. Maandag om 7 uur zouden de wapens moeten zwijgen.

Volgens de resolutie komt er in Zuid-Libanon een internationale troepenmacht van 15.000 soldaten. De Israëlische militairen en de strijders van Hezbollah zouden zich uit het gebied moeten terugtrekken. Ook Libanon stemt in met de resolutie. Het Libanese leger krijgt een centrale rol om de orde in het gebied te handhaven wanneer Israël zich terugtrekt. De VN-troepenmacht staat onder leiding van Frankrijk.

Volgens de Israëlische premier Ehud Olmert is de resolutie 'goed voor Israël', in die zin dat ze kan uitmonden in de toepassing van resolutie 1559, over de ontwapening van Hezbollah.

De ontwapening van Hezbollah is evenwel niet vanzelfsprekend. De Libanese regering stelde gisteren een vergadering over de ontwapening van Hezbollah uit, aldus een minister die anoniem wenste te blijven. 'Het is het moment van de waarheid en ze willen hun wapens niet inleveren. We hebben er de voorkeur aan gegeven de vergadering uit te stellen voor verder overleg', zei een woordvoerder van de Libanese premier.

HEVIGE GEVECHTEN

Gedurende het hele weekeinde werd er bijzonder hevig gevochten tussen Hezbollah en het Israëlische leger.

Gevechtsvliegtuigen bombardeerden gisteren gebouwen in het zuiden van Beiroet, waarvan Israël vermoedt dat er zich kopstukken van de radicaal islamitische Hezbollah ophouden. Voordien hadden helikopters valschermspringers gedropt. De commando's moesten posities innemen aan de strategisch belangrijke rivier Litani in Zuid-Libanon.

Vierentwintig Israëlische soldaten werden zaterdag bij de vijandelijkheden gedood, daarbij de vijfkoppige bemanning van een helikopter die werd neergehaald. Bij de gesneuvelde Israëli is ook de 21-jarige zoon van de schrijver David Grossman, Uri Grossman. Volgens de 'Jerusalem Post' werd zaterdag de zwaarste menselijke tol aan de strijdmachten toegebracht sinds het begin van het conflict op 12 juli. Zondag sneuvelden nog eens 5 Israëlische soldaten, Hezbollah voerde de raketaanvallen op Noord-Israël op. In totaal 170 projectielen vielen gisteren neer, bevestigde een legerwoordvoerder.

Sinds de strijd tussen Israël en Hezbollah op 12 juli losbarstte, vielen er volgens cijfers van het Franse persbureau AFP minstens 1.145 doden in Libanon en 151 in Israël.

TWIJFELS

Analisten hebben hun twijfels over het onmiddellijke succes van een wapenstilstand. 'Blijkbaar was het de strategie van Israël om zo noordelijk mogelijk posities in te nemen om zich vervolgens vechtend terug te trekken, waarbij zij zoveel mogelijk Hezbollah blijven aanpakken tijdens de terugtocht', aldus analist Mouin Rabbani van de International Crisis Group. De Israëlische krant Haaretz zei dat de Israëlische regering bereid zou zijn te spreken over een vrijlating van gevangen leden van Hezbollah in ruil voor de twee Israëlische soldaten die werden ontvoerd door Hezbollah. De oorlog met Libanon barstte uit naar aanleiding van deze ontvoering.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud