Italië wil deelnemen aan onderhandelingen met Iran

Italië wil betrokken worden bij de onderhandelingen die de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland voeren met Teheran over het Iraanse atoomprogramma. Rome wil ook een rol spelen bij de onderhandelingen over een gevangenenruil tussen Israël en de Hezbollah.

(tijd) De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D'Alema, vindt dat onderhandelingen met Iran perfect passen bij het grotere diplomatieke engagement van Italië in het Midden-Oosten. Rome beloofde vorige week 3.000 soldaten voor de internationale troepenmacht die in het zuiden van Libanon zal worden ontplooid na de oorlog tussen Israël en Libanon. De versterkte VN-missie in Zuid-Libanon (Unifil 2) wordt tot februari geleid door Frankrijk. Nadien neemt Italië het bevel over de troepenmacht over.

De leider van de Hezbollah, Hassan Nasrallah, zei gisteren dat Italië ook betrokken wil raken bij de onderhandelingen over een gevangenenruil met Israël. Het hoofd van de commissie Defensie van de Italiaanse Senaat verwacht dat de gesprekken reeds deze week kunnen beginnen. Volgens Nasrallah zijn de indirecte onderhandelingen inmiddels begonnen. De Egyptische krant Al-Ahram meldde gisteren dat Israël en de Hezbollah dankzij Duitse bemiddeling reeds een akkoord hebben over een ruil. Die zou over twee tot drie weken plaatsvinden.

Minister D'Alema vindt dat Italië er recht op heeft betrokken te worden bij de gesprekken die de VS, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China samen met Duitsland voeren over het Iraanse atoomprogramma. De zes hebben Iran voorgesteld economisch en nucleair samen te werken als Iran de verrijking van uranium stopzet. Verrijkt uranium kan worden gebruikt voor de productie van een atoombom.

Iran wil niet op die voorwaarde ingaan, maar is wel bereid tot verdere gesprekken. Teheran is krachtens een VN-resolutie evenwel verplicht voor eind deze maand het verrijkingsprogramma stil te leggen. Als dat niet gebeurt kan de VN-Veiligheidsraad sancties treffen. Vooral de VS zijn hiervan een grote voorstander. VN-secretaris-generaal, Kofi Annan, reist op 2 september naar Teheran om poolshoogte te nemen.

Rode lijn

Iran heeft tijdens het weekeinde nogmaals herhaald dat het zijn atoomprogramma niet stillegt. Viceminister van Buitenlandse Zaken Mohamad Reza Bagheri sprak van een rode lijn die niet overschreden kan worden. Hij zei dat Iran bereid blijft tot samenwerking en dat het land zelfs het extra protocol bij het non-proliferatieverdrag tegen de verspreiding van kernwapens wil toepassen. Dit protocol maakt extra controles van het atoomprogramma mogelijk. Totdusver paste Iran het protocol vrijwillig toe.

Dat Iran niet van plan is de VN-resoluties over zijn atoomprogramma na te leven, werd zaterdag nog eens extra in de verf gezet. President Ahmadinajad huldigde toen ten noordwesten van de stad Arak een fabriek in waar zwaar water wordt geproduceerd. De bijbehorende kernreactor moet in 2009 klaar zijn. Met die reactor kan plutonium worden gemaakt dat net als verrijkt uranium kan dienen voor de bouw van een atoombom. De productie in de fabriek kwam reeds op 11 juli op gang. Jaarlijks kunnen de installaties 16 ton zwaar water produceren. Ahmadinejad zei tijdens de inhuldigingsplechtigheid dat Iran geen bedreiging vormt voor andere landen, ook niet voor het 'zionistische regime' waarmee Israël wordt bedoeld. Israël beschouwt het Iraanse atoomprogramma evenwel als een grote bedreiging.

Niet toevallig hield Iran de voorbije dagen opnieuw manoeuvres in de Perzische Golf. Daarbij werd een langeafstandsraket getest die werd afgevuurd door een duikboot. Het leger hield in april reeds manoeuvres. Die werden beschouwd als een waarschuwing dat Iran de olietransportroutes kan afsnijden mocht het Iraanse atoomprogramma leiden tot een conflict.

LDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud