Kartel CD&V / N-VA Radicalisering

De partijraad van de N-VA koos zaterdag voor het kartel met CD&V. De onmiddellijke consequentie is dat Jean-Marie Dedecker weer een politiek dakloos stemmenkanon is geworden.

(tijd) Zijn opties versmallen met de minuut. Wil hij nog van enige tel zijn in de Belgische politiek rest de verstekeling één uitweg: op het Vlott kruipen van zijn oude vriend Hugo Coveliers, die bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in Antwerpen kartel vormde met het Vlaams Belang.

Dedecker maakte zelf opnieuw duidelijk dat een overstap naar het Vlaams Belang voor hem geen optie is. En een eigen nieuwe partij oprichten, is politiek geen haalbare kaart: de kiesdrempel ligt zelfs voor Dedecker in principe te hoog.

Die kiesdrempel heeft nu eveneens een belangrijke rol gespeeld bij de N-VA. Zaterdag bleek uit de opiniepeiling 'de stemmenkampioen' van Het Laatste Nieuws dat de N-VA met Dedecker goed zou zijn voor 15,1 procent. Maar daar geloofde de partijtop zelf blijkbaar niet in. Integendeel, de top van de N-VA vreest zonder CD&V over de kiesdrempel te zullen struikelen, Jean-Marie Dedecker of niet.

Die kiesdrempel ligt feitelijk hoger dan de wettelijk vastgelegde 5 procent: in de kieskringen Leuven heb je al zowat 8 procent van de stemmen nodig om verkozen te geraken in het federale parlement. Ook in Limburg moet je al beter dan 5 procent doen.

De N-VA heeft eieren voor haar geld gekozen en garanties gevraagd en gekregen van CD&V over de lijstvorming, zodat de N-VA straks in de Kamer als een volwaardige en autonome fractie kan functioneren. Er wordt gezegd dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de lijst in Antwerpen zal trekken. Dat hem ook al een ministerspost is beloofd, zoals Dedecker beweert, wordt ontkend.

De beslissing van de N-VA om voor het kartel met CD&V te kiezen, komt eigenlijk neer op een motie van wantrouwen tegen het eigen kunnen. De N-VA heeft zichzelf gedegradeerd tot de partij in onderaanneming van CD&V - wat in principiële Vlaams-nationale kringen niet echt op applaus zal worden onthaald.

Frieda Brepoels is zo iemand: zij laat het ondervoorzitterschap van de N-VA voor wat het is. Zij stond mee aan de wieg van de N-VA en ziet nu een goede kans voorbijgaan om weer op eigen benen te staan, een opportuniteit die misschien nooit meer terugkomt. De partij verliest haar geloofwaardigheid. De N-VA komt hier beschadigd uit, zegt ze.

In een poging de schade te beperken, zal de N-VA de Vlaamse trom harder dan ooit roeren. Dat was gisteren al duidelijk. Er is gekozen voor het kartel met CD&V om in 2007 voldoende politiek gewicht in de schaal te kunnen leggen voor een grote staatshervorming, luidde het officiële discours. En zonder zo'n staatshervorming zal CD&V noch de N-VA in een federale regering stappen, is zwart op wit vastgelegd.

Het is duidelijk dat het kartel zal radicaliseren op zijn Vlaamse flank. De vraag is of de Vlaamse kiezer daarin zal volgen, want tot dusver was die toch vooral gecharmeerd door het goede bestuur en de geloofwaardigheid van het kartel. Door de vaudeville rond Dedecker, die leidde tot een crisis tussen de kartelpartners, zijn er barsten gekomen in dat imago van degelijkheid en rechtlijnigheid.

Wim VAN DE VELDEN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud