Kiezen tussen Rosas en Da Vinci

(tijd) - De Tijd biedt u elke maandag een eigen kijk op de komende cultuurweek. Op welk klassiek, jazz of rockconcert moet u absoluut op de eerste rij staan? Welke fantastische dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er misschien een tentoonstelling die u nog niet hebt bezocht?

De Bozar serveert deze week twee culturele primeurs. Woensdag pakt het uit met een stunt: de live-uitzending van de wereldpremière van 'The Da Vinci Code' op het 59ste Filmfestival van Cannes. Een groot scherm in de inkomhal toont eerst de openingsceremonie van het festival. Daarin wordt de rode loper uitgerold voor de traditionele sterrenparade. In de verfilming van de bestseller door de Amerikaanse regisseur Ron Howard spelen Tom Hanks en Audrey Tatou de hoofdrollen. Bozar toont 'The Da Vinci Code' in de majestueuze Henri Le Boeuf-zaal.

Een dag later is het orkest van de opera van Parijs er voor het eerst te gast. De muzikale leiding ligt in handen van Sylvain Cambreling. Hij trakteert op Mozart en Bruckner, twee van zijn favoriete componisten die hij jaren geleden al dirigeerde in Bozar, toen nog als vaste orkestleider van de Munt ten tijde van Gerard Mortier.

Fans van Anne Teresa De Keersmaeker moeten dinsdag in de Muntschouwburg in Brussel zeker naar haar nieuwe dansvoorstelling gaan kijken. Voor 'D'un soir un jour' zoekt de choreografe in twee creaties troost in de armen van haar eerste lief: de klassieke muziek. Een fikse ommezwaai vergeleken met haar vorige creaties, waarin ze haar grenzen verlegde op muziek van John Coltrane en Indiase raga. Dit keer probeert ze de weinig beproefde combinatie uit van hedendaagse dans, live begeleid door een orkest. Kazushi Ono dirigeert het Muntorkest in 'Jeux' van Claude Debussy, een nieuwe naam in het repertoire van Rosas. Daarna volgt 'Dance Figures', een werk dat de Britse componist George Benjamin op vraag van de choreografe componeerde.

Is het niet een beetje vreemd dat De Keersmaekers creatie in Brussel niet in het kader van het KunstenFESTIVALdesArts wordt getoond? Dat gaat overmorgen alweer zijn derde week in. De eerste Belgische theaterpremière van het festival is in handen van David Strosberg van de KVS. De Brusselse jood regisseert een tweetalige cast door een tekst van de Frans-Senegalese auteur Marie Ndiaye. In 'Blinde liefde/Un amour déraisonnable' zoekt een zwarte man na een lange afwezigheid zijn blanke vrouw en twee dochters op. Is hij nog welkom? Zullen zijn dochters hem wel herkennen? Kan hij opnieuw terecht bij een familie die hij tien jaar geleden verliet? Acteur François Beukelaers verkeert in topvorm.

TP

'D'un soir un jour' van Rosas (FOTO: RV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud