Klanten betalen 72 euro voor bankdiensten

De prijsverschillen tussen de banken in de eurozone worden steeds kleiner. Gemiddeld betaalt een bankcliënt in de eurozone nog 72 euro per jaar aan zijn bank. Dat blijkt uit het 'World Retail Banking Report 2007' van informatieleverancier Capgemini, bank-verzekeraar ING en EFMA, een koepel van Europese financiële instellingen.

(tijd) Het rapport maakt een wereldwijde vergelijking van bankdiensten aan particulieren. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête bij 180 banken uit 25 landen. Voor België werden Fortis, KBC, Dexia en ING in het onderzoek betrokken.

Het gemiddelde tarief voor bankdiensten bedraagt wereldwijd 77 euro per jaar, maar er zijn grote regionale verschillen. In de Europese landen die niet tot de eurozone behoren, zijn bankdiensten met gemiddeld 84 euro per jaar het duurst; in Azië kost bankieren met 44 euro per jaar het minst. De banken in de eurozone, de VS en Canada zittten daar tussenin, met een gemiddeld tarief van 72 euro. Prijzen voor individuele landen geeft de studie niet.

Die gemiddelde prijzen verbergen grote verschillen tussen de minimum- en maximumprijzen in de verschillende regio's. Die verschillen zijn het grootst in Noord-Amerika, waar bankieren minimaal 46 euro en maximaal 196 euro kost. In de eurozone is het prijsverschil het kleinst. En ieder jaar convergeren de prijzen in de eurozone meer naar elkaar. Het prijsverschil tussen minimum- en maximumtarief zakte in de eurozone van 43,3 procent in 2005 naar 36,8 procent in 2007. Dat is het kleinste prijsverschil ter wereld.

Het kleinere prijsverschil betekent niet dat bankdiensten in de eurozone goedkoper geworden zijn. Exclusief Spanje werd bankieren in de eurozone 1,9 procent duurder in 2007. Dat is vooral een gevolg van de hogere tarieven voor kantoorrverrichtingen met cash. Die banken ontmoedigen die verrichtingen ten voordele van elektronische transacties in de aanloop naar de ene Europese betaalruimte. Als wel rekening wordt gehouden met Spanje, waar een hevige prijzenslag de tarieven met ruim 30 procent deed zakken, dalen de banktarieven in de eurozone dit jaar met 1,8 procent. JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud