Kort: BINNEN- EN BUITENLAND

'CD&V/N-VA vergroot voorsprong op Vlaams Belang' - 'Bedrijfsleiders moeten stage lopen in Vlaams Parlement' - Vandenbroucke weerlegt kritiek gebrek investeringen kleuteronderwijs - Flahaut wil Beiroet legermaterieel verkopen - Mogelijk Belgische militaire versterking naar Afghanistan - Zwitsers keuren nieuwe asielwet goed - PvdA wil af van verplichte pensionering - Geruchten over dood Bin Laden - ETA geeft wapens niet op voor Baskenland onafhankelijk is - 'Oorlog in Irak heeft terreurdreiging vergroot'.

'CD&V/N-VA vergroot voorsprong op Vlaams Belang'

(belga) - Mochten er nu parlementsverkiezingen zijn, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen de grootste politieke formatie blijven. Uit een peiling van La Libre Belgique, VTM, De Morgen en RTL-TVi blijkt dat de christendemocraten hun voorsprong op het Vlaams Belang vergroten. CD&V/N-VA haalt 28,8 procent van de Vlaamse stemmen. Dat is respectievelijk 2,1 en 2,7 procent beter dan bij de vorige peiling in juni en de regionale verkiezingen van 2004. Het Vlaams Belang gaat 1 procentpunt achteruit in vergelijking met de peiling van juni en tikt af op 25,6 procent. In vergelijking met de verkiezingen van 2004 wint de partij wel 1,5 procent. De resultaten van sp.a/Spirit blijven met 19,5 procent ook in deze peiling relatief stabiel (19,9 in juni en 19,7 procent in 2004). De VLD (17,2%) gaat lichtjes vooruit in vergelijking met juni (16,9%), maar blijft nog verwijderd van de uitslag in 2004 (19,8%).

In Wallonië lijkt de PS zich al vrij goed te herstellen van de schandalen in Charleroi en Namen. De partij doet het 3 procentpunt beter dan in juni en is met 33 procent opnieuw met lengtes voorsprong de grootste Waalse partij. De liberalen van de MR moeten in vergelijking met juni 1 procentpunt inboeten (tot 24,9%). Ook de cdH zit in de lift naar beneden (-1,3 procentpunt tot 18 procent). Ook in Brussel is de PS (27,1%) weer de grootste partij, voor de MR (26,8%), cdH (12,6%) en Ecolo (9,2%). In juni stonden de Franstalige liberalen nog bovenaan.

Premier Guy Verhofstadt (VLD) is opnieuw de populairste politicus in Vlaanderen. Hij diende enkele maanden die plaats te delen met Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V). Ook in Brussel voert de eerste minister de lijst aan. In Wallonië blijft PS-voorzitter Elio Di Rupo veruit de populairste, voor MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders.

'Bedrijfsleiders moeten stage lopen in Vlaams Parlement'

(belga) - Vlaams parlementsvoorzitster Marleen Vanderpoorten wil dat bedrijfsleiders stage komen lopen in het Vlaams Parlement. Politici die een stage lopen in de bedrijfswereld: het is ondertussen gemeengoed geworden. Vanderpoorten stelt nu het omgekeerde voor. De VLD-politica wil dat bedrijfsleiders een kijkje komen nemen in het Vlaams Parlement, om zo kennis te maken met het wetgevend werk. Marleen Vanderpoorten legt vandaag in de plenaire vergadering haar maidenspeech af als parlementsvoorzitter.

Vandenbroucke weerlegt kritiek gebrek investeringen kleuteronderwijs

(belga) - Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke ontkent dat er niet geïnvesteerd wordt in het kleuteronderwijs. Hij reageert zo op de kritiek die de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen uitte. De sp.a-minister wijst erop dat hij in de begroting 2007 niet alleen in de nodige middelen voorziet om de personeelsomkadering te versterken, maar dat hij ook een inspanning wil doen voor de werkingsmiddelen van de kleuterscholen. Vandenbroucke stelt voor dat volgend jaar per kind in de basisschool - en dus ook per kind in de kleuterschool - 45 euro bijkomende werkingsmiddelen wordt gegeven. De minister van Onderwijs herinnert daarnaast aan de inhaalbeweging voor scholenbouw die op gang zal komen.

Flahaut wil Beiroet legermaterieel verkopen

(belga) - De federale minister van Defensie, André Flahaut, sluit niet uit dat het Belgische leger overtollig materieel verkoopt aan Libanon. 'Tegen het einde van de maand wil ik weten of het land rupsvoertuigen van het type M-113, AIFV en M-109 wil', zei Flahaut tijdens een bezoek aan Libanon. De verkoop zou gebeuren tegen 'een gunstige prijs'.

Mogelijk Belgische militaire versterking naar Afghanistan

(belga) - De federale regering begint na de gemeenteraadsverkiezingen gesprekken over een eventuele versterking van het Belgische militaire apparaat in Afghanistan. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht gezegd. 'Het gaat ofwel om een versterking van de landtroepen , ofwel om de luchtcomponent... of misschien helemaal niets', zei De Gucht. De politieke beslissing is nog lang niet genomen en dat is te wijten aan de terughoudendheid van de Vlaamse socialisten, zei de minister. Enerzijds is er het plan een nieuw detachement van F-16's te sturen, anderzijds kunnen er grondtroepen gestuurd worden. Nu zijn er ongeveer 300 Belgische militairen in Afghanistan. Zij staan al sinds 2003 in voor de beveiliging van de luchthaven van Kabul. Een dertig andere Belgische soldaten bevinden zich in het noorden van het land, waar ze samen met de Duitse troepen meehelpen aan de wederopbouw. Tussen juli 2005 en januari 2006 had de Belgische regering al vier F-16's naar Afghanistan gebracht om die daar onder het bevel van de NAVO te plaatsen.

Zwitsers keuren nieuwe asielwet goed

(dpa/afp) - Meer dan twee op de drie Zwitsers hebben gisteren tijdens een referendum ingestemd met een duidelijke verscherping van de asiel- en immigratiewetten. Zwitserland krijgt daardoor een van de strengste asielwetten in Europa. Zo wordt bijvoorbeeld iedereen, die binnen de 48 uur geen paspoort of identiteitspapieren kan voorleggen, uitgewezen. De maximale detentieperiode voor wie op uitwijzing wacht, wordt verhoogd tot 24 maanden en de sociale hulp teruggeschroefd. Humanitaire aspecten kunnen ook niet langer een reden zijn om asielzoekers toe te laten. Die maatregelen moeten het mogelijk maken om misbruiken doeltreffender aan te pakken. De nieuwe wetten waren al goedgekeurd in het parlement. Het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNCHR) veroordeelde de nieuwe wetten al als een inbreuk op de vluchtelingenconventie van Genève van 1951, die de status van vluchtelingen zonder identiteitspapieren erkende.

In een tweede referendum wezen de Zwitsers het voorstel af om de centrale bank een deel van het pensioensysteem te laten financieren.

PvdA wil af van verplichte pensionering

(anp) - De Nederlandse sociaaldemocratische PvdA wil leeftijdsdiscriminatie hard gaan aanpakken en werkgevers belonen die ouderen in dienst nemen. 'Het is absurd dat vitale ouderen die na hun 65ste willen werken, verplicht met pensioen moeten.' Dat staat in het boekje 'Met hart voor ouderen', dat PvdA-leider Wouter Bos tijdens een verkiezingsbijeenkomst heeft gepresenteerd. Volgens Bos is de samenleving onvoldoende ingericht op de toename van het aantal ouderen. Ze worden te makkelijk ontslagen en komen maar moeilijk aan een nieuwe baan. Op straten, in gebouwen en in het openbaar vervoer wordt te weinig rekening gehouden met mensen die slecht te been zijn. Bos verwijt de huidige coalitie van CDA en VVD dat zij ouderen de afgelopen jaren in de kou heeft laten staan door de gezondheidszorg duurder te maken, de huursubsidie te verlagen en door ouderen te bestoken met een overmaat aan formulieren voor het aanvragen van zorgtoeslag en dergelijke. De PvdA wil daar maatregelen tegenover stellen als een verlaging van de zorgpremie en gratis openbaar vervoer voor ouderen in de daluren.

Geruchten over dood Bin Laden

(tijd) - Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk Al Qaeda, is overleden aan de gevolgen van tyfus. Dat meldde een regionale Franse krant afgelopen weekend. L'Est Républicain zei zich te baseren op documenten van de Franse inlichtingendienst. Of het bericht in de Franse krant klopt, is niet duidelijk. Verschillende westerse inlichtingendiensten plaatsten gisteren alvast vraagtekens bij het bericht. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, trok de dood van Bin Laden ernstig in twijfel.

ETA geeft wapens niet op voor Baskenland onafhankelijk is

(afp) - De Baskische afscheidingsbeweging ETA wil de wapens niet opgeven voordat ze de onafhankelijkheid van het Baskenland heeft bekomen. Dat liet de ETA gisteren in een persbericht weten. Het communiqué werd voorgelezen aan duizend toehoorders tijdens een eerbetoon aan de Baskische soldaten 'die sneuvelden tijdens confrontaties in het verleden en het heden'. De ETA bevestigde het 'engagement om te blijven strijden met de wapens in de hand todat Baskenland onafhankelijk is'. De afscheidingsbeweging kondigde zes maanden geleden een permanent staakt-het-vuren aan en verklaarde zich bereid met de regering te onderhandelen over een politieke oplossing.

'Oorlog in Irak heeft terreurdreiging vergroot'

(afp) - De oorlog in Irak heeft geleid tot een nieuwe golf van moslimradicalisme en heeft de terroristische dreiging vergroot. Dat is het besluit van een vertrouwelijk rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De analyse, die ingaat tegen officiële standpunten van de regering-Bush, heeft geen aanwijzingen over mogelijke nieuwe terreurdaden op Amerikaans grondgebied, maar benadrukt wel dat de terreurdreiging is gegroeid sinds de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het rapport is het aantal radicale moslimgroeperingen de voorbije jaren sterk uitgebreid en hebben de bewegingen zich gedecentraliseerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud